Evergreen kvóty

Systém kvót a prerozdeľovania migrantov v praxi nikdy nefungoval. Dokonca ani v rámci tzv. „koalície ochotných“. Napriek odporu viacerých krajín, predovšetkým z visegrádskej štvorky, to však pre niektorých zjavne nie je prekážkou, aby sa vydali do tej istej slepej uličky.

28.11.2019 19:10
debata (5)

Po predchádzajúcich neúspechoch sa Nemecko rozhodlo, že už nebude tlačiť na pílu, ale skúsi to po dobrom. Nemecký minister vnútra Horst Seehofer minulý týždeň svojim európskym partnerom rozoslal 4-stranový text, ktorý má byť akýmsi „podnetom na zamyslenie“.

Očakáva sa, že na nadchádzajúcom zasadnutí ministrov vnútra EÚ, ktoré sa bude konať už na budúci pondelok v Bruseli, nezáväzný dokument rozprúdi debatu o reforme úniového azylového systému.

Aj keď sa v ňom explicitne nehovorí o kvótach, v podstate je o kvótach, lebo návrh predpokladá, že žiadateľov o azyl by si prerozdelili jednotlivé členské krajiny. Navyše, takýto nový azylový systém má byť trvalý.

Tá istá obohraná pesnička sa v playliste nemeckých politikov objavuje už od r. 2015, no v strednej Európe veľa fanúšikov nemá. Aj keď teraz dostala nový šat, je zrejmé, že ministri V4 takéto plány zmietnu zo stola, pretože sú presvedčení, že trvalý mechanizmus privábi do Európy ďalších potenciálnych žiadateľov o azyl.

To, že sa Nemci opäť rozhodli „páchať dobro za každú cenu“ nás nemusí trápiť. Už sme si zvykli, že sú presvedčení o svojej morálnej prevahe, nad tými, ktorí ich kroky spochybňujú. Politici V4 sa pre zmenu môžu oprieť o prieskumy verejnej mienky. A tie jasne ukazujú, že obyvatelia krajín Visegrádu jednoznačne odmietajú prijímanie migrantov.

Je až udivujúce, že to v Berlíne nedokážu pochopiť. Pritom je to také prosté: Momentálne, keď migranti vedia, že kým dôjde k ich vyhosteniu, môžu v rámci EÚ fungovať v tzv. sivej zóne aj pár rokov (o tom vie Nemecko svoje), prípadne sa presúvať z krajiny do krajiny. No keby mali navyše istotu, že sa o nich budú musieť postarať všetky členské štáty, tak sa migračný prúd ešte zvýši.

A naopak, keď niekto bude vopred vedieť, že ako ekonomický migrant (a takých je z Afriky drvivá väčšina) nemá šancu azyl získať, tak sa o to nebude ani pokúšať a migračný prúd ustane.

To, že sa Nemci opäť rozhodli „páchať dobro za každú cenu“ nás nemusí trápiť. Už sme si zvykli, že sú presvedčení o svojej morálnej prevahe, nad tými, ktorí ich kroky spochybňujú.

Politici V4 sa pre zmenu môžu oprieť o prieskumy verejnej mienky. A tie jasne ukazujú, že obyvatelia krajín Visegrádu jednoznačne odmietajú prijímanie migrantov. Postoje politikov sú preto úplne legitímne.

Na druhej strane, keď sa podaktorí snažia V4 nasadiť osliu hlavu, treba im pripomenúť, že aj tu žije množstvo cudzincov. Napr. v susednom Poľsku žijú a pracujú takmer dva milióny Ukrajincov.

Podľa údajov Úradu hraničnej a cudzineckej polície (ÚHCP) malo minulý rok povolenie na pobyt na Slovensku 121 264 cudzincov a tento počet do leta 2019 vzrástol na 130 418. Takmer polovicu tvorili obyvatelia krajín EÚ (46,1 %), väčšina však pochádza zo štátov mimo únie (53%), na prvom mieste sú Ukrajinci (20%) nasledovaní občanmi Srbska, Ruska a Vietnamu.

Z tohto vidno, že Slovensko nie je žiadna nedobytná pevnosť. Keď niekto argumentuje, že u nás len málokto dostane azyl (5 ľudí v r. 2018), tak treba povedať aj to B: minulý rok oň požiadalo iba 178 ľudí.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #kvóty #azylová politika