Tuskov odkaz: Jednota, hlupák!

Dnes je už jednoducho neskoro odvolať Donalda, aspoň toho európskeho... S príslovečným humorom to utrúsil sám "prezident“ Európskej únie, ktorý na rozdiel od amerického kolegu nečelí impeachmentu a po naplnení mandátu v piatok s priateľským potľapkaním odovzdal úrad svojmu nástupcovi.

29.11.2019 19:00
debata (4)

Donald Tusk si nie náhodou ešte raz rypol do Donalda Trumpa. Bývalý poľský premiér kontroverzného šéfa Bieleho domu považuje za jednu z najťažších výziev pre úniu.

V uplynulých rokoch vystupovali Donaldovia T. ako svoje absolútne protipóly. Trump svoju politiku stavia na osvedčenej poučke mocibažných vladárov. Heslom rozdeľuj a panuj sa riadi doma, v Amerike, i vo vzťahu k zvyšku sveta.

Končiaci šéf Európskej rady, ktorý za päť rokov vo funkcii predsedal 48 summitom, sa riadil opačným prístupom. V krízach okolo imigračnej vlny, gréckej zadlženosti, ochrane eurozóny či pri vyjednávaní brexitu, vždy hľadal spoločný postoj dvadsaťosmičky.

Azda najzložitejšie to mal pri prekonávaní rozporov okolo azylovej politiky. Ako vravel, jeho prioritou číslo jeden bolo vyhnúť sa voľbe medzi "otvorenou Európou“ a "pevnosťou Európa“.

V situácii, keď jedni obviňovali druhých zo xenofóbie a druhí prvých z vpúšťania teroristov do únie, sa Tusk vyhýbal čiernobielemu videniu. Upozorňoval, že utečencom možno pomáhať aj bez toho, aby sa únia musela vzdať prvoradej povinnosti chrániť svoje územie.

Svojho nástupcu, bývalého belgického premiéra Charlesa Michela, Tusk mentorsky nepoúčal, čo má byť jeho prioritou. Pri odovzdávaní predsedníckeho zvončeka mu len s úsmevom oznámil, že v kancelárii mu necháva vlastnoručne zhotovený plagát s nápisom: "Jednota, hlupák!“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Charles Michel #Donald Trump #Brexit