Hriešne Slovensko?

Bude Slovensko po budúcom roku rozpočtovým hriešnikom? Ministerstvo financií naplánovalo na rok 2020 rozpočet s deficitom 0,49 percenta výkonu ekonomiky, ktorý má byť hraničný pre súlad s európskym Paktom stability a rastu. Rozpočtová rada varuje, že viaceré príjmy sú neisté a odhaduje výsledný deficit až na úrovni 1,8 percenta HDP.

01.12.2019 19:00
debata

Rozpačito vníma slovenský rozpočet vo volebnom roku aj Európska komisia. Z Národnej banky Slovenska (NBS) i Európskej centrálnej banky navyše prišlo upozornenie, že jedno z kľúčových opatrení, a to dvojnásobná banková daň, môže pri dlhodobom uplatňovaní destabilizovať bankový sektor.

Zaslúži si slovenská vláda oprávnene sprchu kritiky? Ak sa na to pozrieme makroekonomicky, tak je kritika oprávnená. Ak však bude deficit vyšší, stále to zatiaľ nebude žiadna rozpočtová tragédia. Až na vyššie minimálne dôchodky, kde absentuje princíp spravodlivosti medzi penzistami, sú sociálne opatrenia, s ktorými prichádza vláda, v poriadku. Pred voľbami si polepšia dôchodcovia, zamestnanci, firmy aj mamičky. Tieto opatrenia pomôžu ľuďom a ich vyššie výdavky zase potešia podniky a celú ekonomiku.

Otázka znie, že ak sa deficit aj zvýši, či je naša ekonomika v takej kondícii, že sa s tým v ďalších rokoch vysporiada. Zatiaľ je na tom hospodárstvo dobre, no čo bude o dva či tri roky, to nik nevie garantovať. Ak by sa dane teraz znížili s tým, že v budúcnosti sa budú zase musieť zvýšiť, dalo by sa teraz hovoriť o zlyhaní politikov.

Napriek tomu, že viaceré opatrenia navýšia deficit viac, ako sa plánovalo, je lepšie mať riadny rozpočet ako provizórium, ktoré by napríklad zmrazilo platy vo verejnej správe.

Z politikov sa asi najviac k makroekonomickým výhradám vyjadruje Robert Fico. Povedal, že je šokovaný kritikou bývalého podpredsedu Smeru a súčasného guvernéra NBS Petra Kažimíra. Ten 0,4-percentný odvod pre banky zavádzal, neskôr ho znížil na 0,2 percenta a teraz, keď sa má opäť zvýšiť na 0,4 percenta, za to vládu pranieruje.

Niet pochýb o tom, že Kažimír je človek, ktorý ctí heslo "čí chlieb ješ, toho pieseň spievaj“. Fico nezaváhal a ihneď ho ponížil tým, že v parlamente ide na mimoriadnej schôdzi zaúkolovať NBS, aby sa lepšie starala o slovenské zlato. Líder Smeru tým v politickom ringu zabil dve muchy jednou ranou, keď okrem Kažimíra udrel aj na opozíciu, ktorá tiež žiada mimoriadnu schôdzu pre jej návrhy.

Štátny rozpočet sa bude schvaľovať v Národnej rade tento týždeň. Napriek tomu, že viaceré opatrenia navýšia deficit viac, ako sa plánovalo, je lepšie mať riadny rozpočet ako provizórium, ktoré by napríklad zmrazilo platy vo verejnej správe.

To, čo chýba nielen tento rok, je väčšia podpora podnikom. Sociálne opatrenia zaplatia cez dane a odvody práve firmy a ich zamestnanci. Slovenská ekonomika je stále postavená najmä na lacnej pracovnej sile a transformovať ju na modernejšiu sa vôbec nedarí.

Kľúčové je tiež mať kvalitnú prisťahovaleckú politiku. Firmám chýbajú ľudia a bez vyššej pôrodnosti sa musíme už teraz bolestivo skladať na to, aby sme v budúcnosti udržali dôchodkový systém. Slovensko potrebuje viac rodín zo zahraničia, ktoré sa sem prisťahujú, začlenia sa do spoločnosti a budú pracovať, odvádzať tu dane a dodržiavať naše zákony. O tomto by mali byť štátne rozpočty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Peter Kažimír #NBS #štátny rozpočet 2020