Mladých priťahuje ĽS NS. Vinníci sú jasní

Bolo by veľmi zlé, keby sme sa pri hodnotení výsledkov prieskumu o predvolebných preferenciách mladších ročníkov obyvateľstva utešovali tým, že predsa v celej Európe rastie podpora extrémistickým silám.

03.12.2019 08:00
debata (23)

Slovenská politická scéna k tejto tendencii, žiaľ, výdatne prispieva špecifickým spôsobom. Z respondentov, čo sa mienia zúčastniť na voľbách do parlamentu, by takmer každý piaty dal hlas ĽS NS! Pritom nejde iba o prvovoličov, anketári oslovovali ľudí vo veku 18 až 29 rokov. U tých skôr narodených sa dajú predpokladať dlhodobejšie negatívne skúsenosti s politikou a politikmi.

Na tom, že Kotlebovci priťahujú výraznú časť mladých, nie je nič nové. Logicky sa veková hranica ich potenciálnych voličov posúva hore, lebo paušálne nedôverujú ostatným stranám, vládnym aj opozičným. V ich očiach prepadla SaS, ktorá sa nedávno tvárila ako hlas nastupujúcej generácie.

V Smere, ktorý mal vo svojich začiatkoch takmer monopol na prvovoličov, si môžu akurát povzdychnúť, kde tie lanské snehy sú… PS/Spolu a Kiskova strana zrejme oslovujú z mladých iba tých, čo chodia posledný rok na protestné mítingy. Podľa spomínaného prieskumu sa sympatie voči nim v rámci vekových kategórií podstatne nerozlišujú.

Kontroverzní predstavitelia ĽS NS sotva získavajú hlasy svojím umom, morálkou či absurdnými postojmi ku klérofašizmu. Môžu sa poďakovať najmä politickým konkurentom, ktorí nedokážu svojou rétorikou, názormi ani straníckymi programami osloviť mládež.

Naopak, spolu vytvárajú atmosféru, v ktorej neexistuje korektný dialóg a intelektuálna súťaž. Vzájomné, neraz hysterické obvinenia, všeobecná dehonestácia demokratických hodnôt a štátnych inštitúcií nastúpili namiesto toho, aby sa hľadali konkrétni vinníci a východiská zo súčasnej šlamastiky.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Smer #ĽSNS #prvovoliči #ĽS NS #extrtémizmus #SASKA