Slovenskí žiaci: slabý priemer a horšie

Andrej Danko zaradil na kandidátku SNS aj obe ministerky za túto stranu. Kým Gabriela Matečná sa teší z piateho, zrejme postupového miesta, jej kolegyňa Martina Lubyová sa ocitla až na 18. priečke. Netreba sa veľmi čudovať.

03.12.2019 20:00
debata (10)

Niežeby bol rezort pôdohospodárstva manažovaný bez problémov, ale prijímajú sa nové zákony, veľa sa hovorí o potravinách a krokoch, ktoré majú pribrzdiť rast ich cien. No školstvo?

Po búrlivom začiatku súčasného volebného obdobia, keď učitelia chodili na protestné demonštrácie a Lubyovej predchodca Peter Plavčan sa snažil spustiť veľkú reformu (neúspešne), nastalo ticho. Pridlhé ticho.

Jedným z argumentov, prečo treba tento rezort reštartovať, sa stal očividný úpadok základného i stredného školstva, na ktoré sme boli kedysi hrdí. Pri porovnávaní v podmienkach Európy, ale aj ostatného sveta to išlo s nami dolu kopcom. Teraz sa uverejnili výsledky testov 15-ročných žiakov – PISA 2018.

Pokiaľ ide o matematiku, trocha sme sa polepšili, v rámci OECD sme sa priblížili k priemeru. Ale prírodovedná a čitateľská gramotnosť zostali aj pod touto „sivou zónou“. Slovenskí chlapci a dievčatá podávajú výkony na takej úrovni, ako ich rovesníci na Ukrajine, v Grécku či v latinskoame­rických štátoch.

Logicky by sme sa mali porovnávať s Českom. Lenže tamojší žiaci sa v spomínaných troch zložkách testu v súťaži 79 krajín umiestnili na 21. až 25. mieste. Teda vo všetkom boli nadpriemerní. Lepšie ako Slovensko je na tom i Maďarsko, o Poľsku ani nehovoriac.

Ak chceme držať krok s ostatnou Európu, či dokonca, pokiaľ ide o konkurencies­chopnosť ekonomiky, dostať sa do jadra EÚ, musíme mať aj veľa múdrych ľudí. Ale bez lepšieho školstva o tom naozaj môžeme iba snívať.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #čitateľská gramotnosť #Martina Lubyová #PISA 2018