Jánošíkov pád Roberta Fica

Už sme mali všelijakých predsedov vlád a lídrov politických strán, ktorí natárali neuveriteľné a ťažko stráviteľné hlúposti. Ale aby ich za to obvinil vyšetrovateľ zo spáchania hneď troch závažných trestných činov, tak to tu ešte nebolo. Túto nelichotivú tradíciu otvára Robert Fico.

05.12.2019 19:00
debata (30)

Iste, prokuratúra i polícia v minulosti neboli také nezávislé od vládnej moci ako dnes, keď rázne zasiahli. Hádam sa Slovensko blíži k obľúbenému heslu expremiéra – Padni, komu padni!

Pri príležitosti 300. výročia popravy Juraja Jánošíka sa Fico ako šéf čisto sociálnodemokra­tickej vlády rád oháňal inou, ľudovou tradíciou. Stotožňoval sa s hôrnym chlapcom, ktorý bohatým bral a chudobným dával. Po šiestich rokoch túto legendu obrátil hore nohami.

Z právoplatne odsúdeného kotlebovca sa líder Smeru pokúšal vykresať martýra. Na svojej facebookovej stránke sa vyjadril: „Milan Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ. A ak popravíme niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu.“ Pritom počas celej svojej kariéry zdôrazňoval, že výroky sudcov sa nemajú komentovať.

Z verejných vystúpení Roberta Fica v posledných mesiacoch sa dá vycítiť, ako sa skĺzava dolu kopcom, kdesi na zabudnuté, ladom ležiace oráčiny, ktoré nemajú nič spoločné so sociálnou demokraciou.

Fico sa nechcel zaliečať ani tak potenciálnym voličom Smeru ako skôr ľuďom extrémistického zamerania, pritom však urazil „takmer celý národ“. Takmer všetci Slováci a Slovenky predsa nie sú fašisti. Iste, nájde sa aj veľa takých, čo sa stavajú a priori proti Rómom, nezávisle od toho, či sú docenti alebo obyvatelia chatrných osád. Ale potom je morálnou povinnosťou každého demokraticky a humánne mysliaceho politika presviedčať ich o tom, že sa mýlia.

Áno, sú tu vážne problémy, treba ich riešiť, nie však oplzlými rečami v krčme, ani segregáciou rómskych detí v osobitných školách. No keď politik takého kalibru, ako je predseda najväčšej vládnej strany, dá za pravdu dajakému nedozretému tlčhubovi, tak čo si má objektívne uvažujúci človek o tom myslieť?

Z verejných vystúpení Roberta Fica v posledných mesiacoch sa dá vycítiť, ako sa skĺzava dolu kopcom, kdesi na zabudnuté, ladom ležiace oráčiny, ktoré nemajú nič spoločné so sociálnou demokraciou. Vari je presvedčený, že na oslovovanie ľavicových voličov vystačí jeho stranícky kolega Ľuboš Blaha, a on sa snaží z toho sivého bodliačia vypestovať červenú ružu, ktorej sa Smer vzdal na svojom novom logu. V oboch prípadoch je Fico celkom vedľa.

To, že je politický oportunista, sa vie už dávno. V poslednom čase sa však ukazuje nielen to, že je všetkého schopný, ale aj mýliaci sa oportunista. Nádejní sympatizanti kotlebovcov neprejdú pod jeho krídla. Naopak, tých dosiaľ zaspatých prebudí a naženie do košiara ĽS NS. Veď ako sa tvrdí na bilbordoch, Mazurek bol vyhodený z parlamentu za vyslovenie názoru. Slováci, nedajme sa umlčať! Už ani Fico nemlčí…

Najvyšší súd Mazurekovi uložil za extrémistické trestné činy pokutu desaťtisíc eur. Fica za to, že ho podporil, sotva čaká rok až päť rokov straty slobody, ako sa píše. V politike ho však čaká vyšší trest. Strata dôvery.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #ĽSNS #Juraj Jánošík #Milan Mazurek #ĽS NA