Došlo už aj na Kisku

Podnikanie Andreja Kisku nebolo nikdy celkom v poriadku. Bolo preňho preto risk ísť do politiky. Nateraz sa zdá, že risk nie je zisk, keďže exprezident je aktuálne obvinený z organizovania daňového podvodu.

06.12.2019 19:00
debata (52)

Už keď polícia vo februári tohto roka obvinila z daňového podvodu konateľa jeho firmy, Kiska spozornel. Tvrdil, že z odôvodnenia obvinenia vyplýva, že obvinený bude aj on a hrozí mu trest odňatia slobody v dĺžke 7 až 12 rokov. Byť najprv bohatým podnikateľom, potom prezidentom a napokon zločincom, to sa len tak nevidí.

To, kde je pravda, ostáva právny problém. Faktom je, že Kiskova firma KTAG dala státisíce eur na jeho propagáciu, a to v čase, keď z toho nemala dokopy nič. A z daných nákladov si od štátu ešte pýtala aj vratku DPH. Polícia tvrdí, že volebnú propagáciu firma nemala v predmete podnikania.

Argumenty vyšetrovateľov v tomto prípade vyzerajú jasne. Obhajoba zase tvrdí, že vďaka propagácii Kisku mal ten brať peniaze za prednášky a z toho mala mať firma zisk. Po niekoľkých rokoch od volieb Kiska po prednáškach naozaj chodí a vyzerá to tak, že firma z toho už aj niečo má.

Andrej Kiska sa stal prezidentom aj preto, lebo niektoré médiá navodili v očiach verejnosti dojem, že on bude najviac bojovať proti Robertovi Ficovi.

Lenže takáto obhajoba pôsobí krkolomne. Ak by obhajoba uspela, stal by sa z toho čudný precedens. Podnikatelia by si mohli znižovať základ dane tým, že by propagovali samých seba, uplatňovali by si z vynaložených nákladov na svoje promo ešte aj vratky DPH, a keď by daniari nesúhlasili, podnikateľ by argumentoval prípadom Kiska. „Veď raz budem slávny a potom vďaka tomu firma zarobí!“ Znie to nanajvýš špekulatívne.

Kiska chodí celú svoju podnikateľskú kariéru po tenkom ľade. Na jej začiatku okrem iného v roku 1999 kupoval pozemky vo Veľkom Slavkove a pri týchto obchodoch išiel do kontaktu s pochybnými ľuďmi z popradského podsvetia. Vyústilo to do pozemkového škandálu, pri ktorom o časť pozemkov prišiel a celú kauzu ešte polícia vyšetruje ako podvod.

Následne sa dal na pôžičkový biznis. Tvrdí, že pomáhal ľuďom, ak nemali na chladničku, aby ju mohli splácať. Na tom by nebolo nič zlé, problém bol, že ak niekto nesplácal, čakali ho neúmerne vysoké sankčné úroky. To, že boli neúmerné vo vzťahu k európskemu právu o ochrane spotrebiteľa, konštatovali slovenské súdy. V danom období boli však súvisiace zákony v plienkach, a ak aj podnikateľ porušil zákony, mohol obísť bez trestu.

Následné založenie charity by sa mohlo pre Kisku javiť ako obrodenie. Lenže ďalší spoluzakladateľ charity uviedol, že mu po čase došlo, že Kiska projekt len zneužíval na plánované politické účely.

Plán vyšiel. Andrej Kiska sa stal prezidentom aj preto, lebo niektoré médiá navodili v očiach verejnosti dojem, že on bude najviac bojovať proti Robertovi Ficovi. Kiskovi narástli krídla ešte viac a jeho firma KTAG neváhala uplatniť si z nákladov 770-tisíc eur na jeho propagáciu vratku DPH v sume 146¤307,82 eura. Daniari konštatovali, že to bolo neoprávnené a polícia koná.

Pochybnosti o konaní polície voči politikom boli a vždy aj budú. Nie je však správne spochybňovať políciu, prokuratúru či súdy v prípadoch, keď si robia prácu dôsledne. Upozorňovať zároveň treba i na to, kde by polícia ešte konať mala. To, čo však nikdy nepustí, sú fakty.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #daňový podvod #Veľký Slavkov #Andrej Kiska #KTAG #pozemkový škandál #pôžičkový biznis #vratky DPH