Matúš Vallo Zvyšovateľ

Kedysi sme mali šľachtica Matúša Čáka Trenčianskeho, ktorý vlastnil polovicu Horného Uhorska, preto získal prezývku Pán Váhu a Tatier. Matúš Vallo, primátor bratislavský, síce panuje iba nad kúskom Dunaja a Malých Karpát, ale bohatstvo jeho ríše tiež nie je zanedbateľné. Prinajmenšom v rámci Slovenska.

06.12.2019 20:00
debata (49)

Už po necelom roku strávenom vo funkcii sa dočkal prvých plodov svojej činnosti, a tak poslanci ako jeden muž rozhodli, že mu zvýšia plat o viac ako 700 eur, na súčasných 6 048.

Nielen Valla, ale aj ostatných primátorov chytil totiž nový ošiaľ. Čím viac nariekajú, že im štát ukrajuje z mestských rozpočtov, tým viac úsilia vynakladajú na to, aby sa finančne prispelo. Nie do verejnej kasy, ale do ich súkromného vrecka.

Trnavskí konšeli odklepli Petrovi Bročkovi o 60 percent vyšší mesačný plat, ako mu podľa zákona prislúcha, teda 5 404 eur. Hlavný reprezentant východoslovenskej metropoly Jaroslav Polaček si zase od svojich verných v Košiciach vydrankal 5 316 eur. Bratislavčania sa predsa nedajú zahanbiť.

Starosta Vrakune a poslanec Martin Kuruc svoj návrh na nárast základného platu Vallovi o 50 percent zdôvodnil tým, že sa ako šéf samosprávy „chopil šance, svoju prácu robí dobre a nebál sa doteraz pustiť aj do takých problematických tém, ako je parkovacia politika“ (zvyšil poplatky).

Toto mimoriadne nasadenie zrejme čoskoro pocítia Bratislavčania, ktorí vlastnia byty, domy a garáže. Akoby nestačilo zdraženie energií, od 1. januára by mali odvádzať o 45 až 50 percent vyššiu daň z nehnuteľnosti.

Starostovia mestských častí to už odobrili, lebo sa dočkali sľubu o rovnomernejšom prerozdelení výnosov z tejto dane. Možno raz ich primátor vojde do dejín s predikátom ako Matúš Vallo Zvyšovateľ.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #daň z nehnuteľnosti #primátor Bratislavy #Peter Bročka #matúš vallo #jaroslav polaček