Horor v centre Bratislavy

Veľa lacných krčiem a nemôžeme byť všade. Prvé je tvrdenie a druhé je vysvetlenie od štátnej aj mestskej polície, prečo v malej časti centra Bratislavy dochádza k častým násilnostiam a prečo sa im nedá zabrániť.

09.12.2019 19:20
debata (1)

Prvý argument pôsobí nepresne a druhý vyznieva ako výhovorka alebo zaváňa tým, ako keď niekto hľadá slová, prečo je niečo nemožné, namiesto toho, aby ponúkal riešenie.

Po ďalšej vražde cudzinca – tentoraz nie priamo na Obchodnej ulici, ale v jej blízkosti – sa smutne potvrdzuje, že stav je alarmujúci. A že sa od zabitia Filipínca v máji 2018 neurobilo veľa pre bezpečnosť v tejto lokalite.

Tvrdenie o lacnom alkohole? Je pravda, že na Obchodnej fungujú krčmy s nižšími cenami. Lenže je ich iba poltucet. Na takú dlhú ulicu nijaký závratný počet. V čom je teda veľký problém?

V dvoch veciach. Obchodná ulica je do jednej až do druhej hodiny po polnoci lákadlo pre hladných podgurážených ľudí, ktorí chcú niečo zjesť. Predajní s rýchlym občerstvením tam narátate až tucet. Navyše v poslednom období pribudli dve večierky – jedna otvorená do 01.00 a druhá dokonca do 03.00. V preplnenej samoobslužnej si pripití bez problémov kupujú pivo, víno či tvrdý alkohol. Pred druhou malou predajňou sa tvorí rad podobných ľudí s chuťou ešte si vypiť, takpovediac doraziť sa na ulici.

Kamery na Obchodnej ulici nezabránia tragédii, keď obeť dostane smrteľné krvácanie do mozgu po kopancoch do hlavy.

Druhá vec? Súvisí s prvou. Oblasť Obchodnej s priľahlými verejnými priestormi vrátane Námestia SNP, kde sa stala posledná vražda, je tepna, ktorá vedie z pešej zóny k zastávkam nočných spojov a k možnosti zavolať si sem taxík. Dostávame sa tak k ucelenému objasneniu, prečo sa tu koncentruje v noci veľa ľudí. V akom stave sa mnohí nachádzajú, už bola jasná zmienka.

Tvrdenie, že nemôžeme byť všade? Práve pre vyššie uvedené fakty si treba dôkladne posvietiť na túto časť hlavného mesta. Nielen bezpečnostnými kamerami. Tie síce môžu pomôcť vypátrať páchateľov, ale nezabránia tragédii, keď obeť dostane smrteľné krvácanie do mozgu po kopancoch do hlavy.

Zaujímavé je, že sa dala výrazne zvýšiť bezpečnosť v lokalite. Keď Slovensko malo predsedníctvo v Rade EÚ, vyskytovali sa tam vo zvýšenom počte policajné autá ešte aj s mimobratislav­skými ešpézetkami. Uznať treba, že po vražde Filipínca sa ich tadiaľ premáva viac, no to nestačí. Spoza okien auta policajt síce vidí, ale nepočuje, čo sa vonku deje. Chýbajú pochôdzkari aj psovodi, ktorí by vyvolávali ešte silnejší rešpekt. Policajný slogan pomáhať a chrániť je pekný, no v tomto prípade musí platiť chodiť a všímať si.

Ak sa zodpovední nerozhýbu, krvavé bitky budú pokračovať. Neveľké centrum hlavného mesta je vizitkou celého Slovenska. Policajný prezident, ministerka vnútra, primátor a starostka Starého Mesta by dobre urobili, keby do okolia Obchodnej ulice prišli už tento piatok alebo sobotu. Aby videli, čo sa tu v noci deje a potom povedali, čo spoločne konečne spravia, aby už nič podobné nevideli.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Obchodná ulica #násilnosti #Námestie SNP #vražda Filipínca #centrum hlavného mesta #zabitie v Bratislave