Predvolebná kampaň: Kto koho prekričí

Predvolebná kampaň sa rozbehla tak zhurta, že človek sa nestačí diviť. Obvinenie Roberta Fica a Andreja Kisku zo spáchania trestného činu je niečo, čo sme tu ešte nemali. Aj keď obaja lídri sa výnimočne zhodli, že ide o politicky motivované rozhodnutia, faktom je, že majú obaja maslo na hlave.

10.12.2019 19:30
debata (11)

Navyše keď politici začnú spochybňovať nezávislosť inštitúcií dohliadajúcich na spravodlivosť, tak vnášajú medzi ľudí pochybnosti, či sú naozaj nestranné. Padni, komu padni, to musí platiť aj na tých najvyšších poschodiach. Preto sú výkriky zo smeráckeho tábora o totalite a návrate 50. rokov falošné.

Milan Mazurek pred tromi rokmi na rádiu Frontinus povedal, že „Cigáni vyciciavajú náš sociálny systém“ a za tento výrok ho súd uznal za vinného z úmyselného prečinu hanobenia národa, rasy či presvedčenia. V dôsledku toho prišiel aj o poslanecký mandát.

Ak Robert Fico následne vyhlásil, že „Milan Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ“, tak sa vlastne stotožnil s názorom tohto extrémistu a nemôže sa čudovať, že ho vyšetrovateľ NAKA obvinil z rovnakého skutku ako Mazureka.

Na druhej strane ani Kiska sa nemôže čudovať, že ho dobehla jeho minulosť. Skúsil to na „hulváta“ ako mnoho iných podnikateľov, ktorí špekulujú s vratkami DPH, no nevyšlo mu to, lebo po zvolení za prezidenta bol pod drobnohľadom polície. KTAG je čierny Peter, ktorého Kiska drží v ruke.

Keďže strany (česť výnimkám) nemajú záujem voličov presviedčať o svojich prioritách, vo voľbách nepôjde o program, ale o to, kto koho prekričí. Mali by sme sa preto pripraviť, že v nasledujúcich týždňoch budeme svedkami veľmi špinavej kampane.

Keďže strany (česť výnimkám) nemajú záujem voličov presviedčať o svojich prioritách, vo voľbách nepôjde o program, ale o to, kto koho prekričí. Mali by sme sa preto pripraviť, že v nasledujúcich týždňoch budeme svedkami veľmi špinavej kampane.

To, že aj v našich končinách môže byť kampaň taká brutálna, naznačili už nedávne komunálne voľby v Maďarsku, kde na kandidátov vytiahli dokonca kompromitujúce videonahrávky. A v krajine, kde Kočnerova Threema vyplavila množstvo nechutností, sa dá sa čakať, že podobné to bude aj u nás. Vedrá špiny sú už iste nachytané…

Celkovo strany a ich lídri budia veľmi rozpačitý dojem. Trubanove „kvality“ sú všeobecne známe, takže popri ňom aj „jednooký“ musí byť kráľom. A to si užíva najmä Kiska, ktorému preferencie rastú aj bez vynaloženia väčšej námahy. Keby ho polícia minulý týždeň neobvinila, ani by sme o ňom nevedeli. Tento človek ašpirujúci na post premiéra musí byť sklamaním najmä pre tých, ktorí doňho vkladali veľké nádeje. Nemastný-neslaný, ani ryba, ani rak, najprv liberál, potom konzervatívec, len surfuje na vlnách nespokojnosti, no do politiky neprináša nič nové.

Jediný, komu sa podarilo vymaniť zo sivého opozičného priemeru, je Alojz Hlina. Líder KDH to v nedeľnej debate O 5 minút 12 poriadne natrel Kotlebovi a je príkladom pre ostatných, ako sa treba baviť s extrémistami.

Popri zväčša neschopnej opozícii je tu ešte opozícia schopná všetkého. Reč nie je iba o kotlebovcoch. Pokiaľ ide o populizmus, priam neprekonateľný je Boris Kollár so svojím ansámblom. Človek iba žasne, čo všetko dokážu vo svojom „programe“ sľúbiť. Napríklad „právo na prenájom auta od štátu za 100 eur mesačne“. Jára Cimrman by sa možno spýtal: A nie je to málo, Boris Borisovič? Dalo by sa povedať, že nová komunistická strana sa volá Sme rodina…

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Alojz Hlina #Andrej Kiska #Boris Kollár #predvolebná kampaň