Budúca vládna koalícia? Sedem a viac

Porovnávajú sa výsledky zrejme poslednej vlny prieskumov predvolebných preferencií. Ak by totiž Ústavný súd aj prijal podanie prezidentky týkajúce sa novely zákona, ktorou sa predlžuje moratórium zo 14 na 50 dní, ale nepozastavil by jej účinnosť, volebné výskumy sa môžu publikovať iba do 9. januára.

13.12.2019 19:00
debata (12)

Podľa najnovších údajov agentúr Focus a Polis zaznamenal Smer mierny pokles, no v rámci štatistickej chyby. Naopak, s drobným vzostupom ostáva na druhej priečke ĽS NS. Zdá sa, že v dvojkoalícii PS/Spolu už dosnívali svoj sen o tom, že sa stanú lídrom opozície. So stranou Za ľudí sú približne na rovnakej úrovni, hoci väčšinu respondentov agentúry oslovili ešte pred obvinením Andreja Kisku Národnou kriminálnou agentúrou.

V oboch anketách si polepšilo OĽaNO, vari hlasnou Matovičovou reklamou, že na kandidátku pribral tri, hoci marginálne, strany. KDH, Sme rodina, SaS a SNS sa držia nad päťpercentnou hranicou zvoliteľnosti. Zatiaľ len Polis prišiel s tým, že by sa do Národnej rady dostali i zoskupenia maďarských strán, dokonca obidve – Most-Híd aj MKÖ. To je však málo pravdepodobné.

Ako víťaz februárových volieb sa črtá prinajmenšom sedemčlenná koalícia. Ak teda do tejto zostavy nepočítame i niekoľko straničiek, ktorých členov prilepili na svoje kandidátky väčšie subjekty. Či sa to bude exprezidentovi Kiskovi páčiť, alebo nie, na zostavenie vládnej väčšiny bude musieť počítať aj s Borisom Kollárom.

Samozrejme, za dva a pol mesiaca sa všeličo môže zmeniť. O tom, či to bude mať verejnosť pod drobnohľadom, rozhodne v stredu Ústavný súd.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #predvolebné prieskumy #Smer #moratórium #Andrej Kiska #Boris Kollár #Za ľudí