Kauza Rostas: Ide o kontext

Tibor Rostas, šéfredaktor časopisu Zem a Vek, sa dlho zahrával s ohňom. Myslel si, že vo svojom „alternatívnom médiu“ môže beztrestne šíriť dezinformácie, konšpiračné teórie a iné nezmysly. Teraz narazil.

16.12.2019 20:00
debata (205)

Súd ho uznal za vinného z hanobenia rasy a národa. Po Mazurekovi je to v krátkom čase druhý prípad, keď bol niekto odsúdený za šírenie extrémizmu. To je nepochybne pozitívna správa.

Rostas nebol odsúdený za svoj názor, ale za šírenie nenávisti. To treba zdôrazniť, pretože celá konšpiračná scéna teraz začne nariekať, že na Slovensku je obmedzovaná sloboda slova. Nie, nie je.

Tibor Eliot Rostas v článku Klin Židov medzi Slovanmi o. i. píše: „Amerika 2017 je takmer to isté ako Rusko 1917 – sionizmom kontrolovaná totálna demontáž existujúceho usporiadania spoločnosti.“

Nuž, niektoré paralely s minulosťou sú priam do očí bijúce. Istý Alfred Rosenberg – popredný nacista a zaprisahaný antisemita, považoval boľševickú revolúciu za židovsko-slobodomurárske sprisahanie. Keby žil, iste by sa potešil, že má nasledovníkov…

Rostas sa obhajoval tým, že on v článku iba citoval slovenských dejateľov, ktorí sa o Židoch vyjadrovali negatívne. V skutočnosti sa však Rostas prostredníctvom citátov snažil iba maskovať vlastný antisemitizmus, pričom si je vedomý, že dnes by si niečo také „nemohol dovoliť napísať nikto“.

Keď v úvode píše „o sile slovanského ducha zbaveného všetkých príživníkov a utláčateľov, kvôli ktorým musí živoriť“, a ďalej nasleduje viacero antisemitských citátov, akoby sme počuli ozvenu dávnych čias.

Ako však správne uviedol sudca, nejde o citáty (ako sa to snažia podsúvať konšpiračné médiá), „celý článok je potrebné posudzovať v kontexte“!

© Autorské práva vyhradené

205 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #antisemitizmus #konšpiračné teórie #Zem a Vek #Tibor Eliot Rostas