Veľké plynové hrozby

Nie je to žiadna selanka, ako sa nám usiluje nahovoriť minister hospodárstva Peter Žiga, eurokomisár Maroš Šefčovič či predstavitelia slovenského plynárenstva. To, že od 1. januára 2020 sa môžu zastaviť toky plynu smerom z Ukrajiny na Slovensko, je mimoriadne vážna vec.

16.12.2019 19:15
debata (2)

Ak minister hovorí, že máme zásoby na tri mesiace a máme aj prísľub, že plyn môže k nám prísť aj zo západu, situáciu to zmierňuje naozaj len o trocha. Ak sa Rusko rozhodne zastaviť dodávky plynu na Ukrajinu, Európa by v strede zimy dostala poriadnu ranu. Zásoby, nezásoby, ceny energií by razom na burzách vyleteli hore a to by pocítili všetci. Od domácností, cez podniky až po štát.

Rusko je energetická veľmoc a svoju pozíciu bude využívať. Vždy ide najmä o peniaze, ale biznis ide zase ruka v ruke s politikou. Ak by sa Európa chcela od Ruska energeticky odstrihnúť, musela by zmeniť energetický mix a tiež hľadať iné zdroje. Ideálny by bol plyn z oblasti Kaspického mora. Tento región je však politicky nestabilný a opäť je tu cítiť aj vplyv Moskvy, ktorá si cez politiku drží biznis. Rusko sa tiež zjavne nikdy nevzdá nárokov na Ukrajinu a spraví všetko preto, aby lukratívnu východnú časť získalo pre seba. Kalkulovať preto s tým, že Rusi iba tak ľahko podpíšu nový dlhodobý kontrakt na prepravu plynu cez Ukrajinu ďalej na Slovensko a smerom na západ, by bolo naivné. Veď z Moskvy niekoľko rokov znelo, že s prepravou plynu cez Ukrajinu ďalej nepočítajú. Vyjadrenia sa zmierňovali a zostrovali podľa toho, o čom Rusko s EÚ práve rokovalo.

V roku 2009 plynová kríza takmer predčila obavy zo súbežnej svetovej hospodárskej krízy. Priemysel by bez plynu skolaboval a domácnosti by zostali bez kúrenia a zrejme aj elektriny. Odvtedy sme na tom o niečo lepšie. Na dlhodobý reverzný tok plynu zo západu sa však Slovensko nemôže spoliehať ani dnes. Aj tak by šlo o ruský plyn, ktorý by okľukou išiel cez Poľsko, Nemecko a Česko a s prirážkou by sa dostal do našich sietí. Je dobré, že Slovensko sa viac prepojilo s Maďarskom a buduje sa aj prepojenie na Poľsko, stále je však hlavným zdrojom plyn z Ruska.

Kalkulovať s tým, že Rusi iba tak ľahko podpíšu nový dlhodobý kontrakt na prepravu plynu cez Ukrajinu ďalej na Slovensko a smerom na západ, by bolo naivné. Veď z Moskvy niekoľko rokov znelo, že s prepravou plynu cez Ukrajinu ďalej nepočítajú.

Ani Rusko však nemôže vyskakovať, ako chce. Na trhu je nórsky plyn a teoreticky aj skvapalnený plyn z amerických tankerov. Tu však už treba povedať, že cena by bola naozaj vysoká. Dlhodobo si však Rusi nemôžu dovoliť nedodávať energie do Európy a prichádzať tak o valuty.

Slovensko je vo veľkých plynových hrách relatívne malý hráč. Najsilnejšie, čo máme, sú tranzitné plynové rúry. Tie sme však v minulosti nezmyselne sprivatizovali, čím štát prišiel o značné zisky z prepravy plynu, ktoré následne z väčšej časti inkasovali privatizéri a ich nástupcovia. To, čo Slovensko môže ovplyvniť najviac, je vlastná spotreba energií. Rozumné využívanie obnoviteľných zdrojov je cestou, ako sa odstrihnúť od závislosti na všetkých. Najväčší potenciál má odpadová biomasa, ktorej spracovanie môže pomôcť prírode, rodinným rozpočtom a ešte aj domácej ekonomike cez vytvorené pracovné miesta. Plynové hrozby by bolo najlepšie umlčať natrvalo.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #plyn #Ukrajina