Zvyknite si na ženy

Je dosť náročné sledovať, ako sa niektorí ľudia pajedia, keď komentujú každý krok švédskej tínedžerky Grety Thunbergovej či najnovšie 34-ročnej fínskej premiérky Sanny Marinovej.

17.12.2019 20:00
debata (18)

Čo poháňalo zlostné výlevy šéfa krajne pravicovej Konzervatívnej ľudovej strany a estónskeho ministra vnútra Marta Helmeho voči predsedníčke vlády susedného štátu? Citujúc dokonca Lenina o nej 70-ročný politik hovoril ako o predavačke, ktorá vraj robí z Fínska europrovinciu. Vyjadroval by sa Helme takto o rakúskom exkancelárovi Sebastianovi Kurzovi, ktorý nastúpil na čelo vlády, keď mal 31 rokov? A pri všetkej úcte, ničím iným okrem politiky sa v živote veľmi nezaoberal.

Nejde o to, že Thunbergovú či Marinovú nie je možné kritizovať. Ale naozaj je také zložité zachovať pri politickom komentovaní „tých druhých“ elementárnu slušnosť a držať sa aspoň akých-takých faktov? Marinovú, tak ako Helmeho, zvolili vo férových demokratických voľbách. V čom je problém? V tom, že je mladá žena? Že predstavuje iný svet ako ten, ktorý by chcel vidieť Helme?

Americký exprezident Barack Obama pred niekoľkými dňami povedal, že keby ženy riadili krajiny sveta, zlepšili by sa v nich životné štandardy. Je to určite oveľa zložitejšie. Ale áno, fínsky politický svet je teraz do veľkej miery ženský. Medzi líderkami budú pokladníčky, učiteľky, zdravotné sestry… A budú medzi nimi aj šéfky obchodov, riaditeľky a doktorky.

Je načase, aby si na to zvykli (nielen) muži.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #ženy v politike #Greta Thunbergová #Sanna Marinová