Zbojstvo v Richnave: vinníkov sa nájde viac

To, čo sa v stredu odohralo pri Richnave, by mohlo pripomínať brutálnu scénu z tuctového kriminálneho seriálu, v ktorej trojica útočníkov surovo prepadla a okradla 60-ročnú ženu.

19.12.2019 20:00
debata

Mohlo by to pripomínať… keby nešlo o maloletých páchateľov. A tak iba jedného, 14-ročného, smeli obviniť z obzvlášť závažného zločinu lúpeže.

Táto kauza je strašnejšia ako bitka dospelých, ktorá sa odohrala pred týždňom vo Važci. Ale i tú vyprovokovali agresívnym správaním nepodarení výrastkovia z rómskej osady. Kde sa v nich berie toľko cynizmu, zvrátená chuť ublížiť slabším, s chladným kalkulom ich ponížiť a ozbíjať? Žeby odpozorovali drastické zábery z televízie? Tú sleduje kdekto, no každý sa nevydá v útlej mladosti na krivé chodníčky.

Určite treba preskúmať zodpovednosť rodičov, či sa nedopustili trestného činu ohrozovania mravnej výchovy mládeže. A čo školy, kam chodia tie chlapčiská, samosprávy, neformálne autority v zaostalých osadách?

Áno, na každej ulici nemôže stáť policajt, no iste by ich malo na rizikových miestach pôsobiť viac, aj na úkor tých, čo vyberajú pokuty od šoférov. Bez viny nie sú ani príslušné ministerstvá, štátne a privátne inštitúcie vrátane tých, čo z Bruselu dostávajú státisíce eur na začlenenie mladých Rómov do spoločnosti.

Aj tu platí: padni, komu padni. V Richnave už aspoň čiastočne padlo vďaka pohotovému zákroku polície. Zato inde akoby mali času neúrekom. Keď do týchto dedín nepôjdu tí, čo to majú v náplni práce a nesú za to politickú zodpovednosť, tak sa tam hneď natlačia pravicoví extrémisti.

V prípade Važca sa o to už pokúša exposlanec Milan Mazurek, odsúdený za hanobenie rasy, národa a presvedčenia a podnecovanie k nenávisti. Mimochodom, v oboch obciach v nedávnych eurovoľbách získala najviac hlasov ĽS NS. Prečo asi?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rómska osada #extrémisti #Richnava #Važec #lúpežná krádež #maloletí páchatelia