Kauza Kuciak: Proces ako katarzia

Štósy súdnych spisov, ticho a do toho cvakot desiatok fotoaparátov, ktorými sa reportéri snažili zachytiť portréty obžalovaných. Vždy žoviálny Marian Kočner na súdnom pojednávaní pôsobil sklesnuto. Bodaj by aj nie, keď vedel, že mu hrozí až doživotie.

19.12.2019 18:45
debata (10)

Alena Zsuzsová si počas eskorty zakrývala tvár. „Femme fatale“, ktorá na svoje zvodné fotky lákala vplyvných mužov, teraz vyzerala dosť nevábne. Uhýbavé pohľady obžalovaných naznačovali, že im tento druh „popularity“ nie je príjemný.

Aký to však musel byť pocit, keď rodičia zavraždeného Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prvýkrát sedeli v jednej miestnosti priamo oproti podozrivým z vraždy ich detí?

Táto vražda už zmenila Slovensko – minulý rok odstúpil premiér aj minister vnútra. Hoci o vyšetrovaní existovali pochybnosti, o pár mesiacov boli vo väzbe vykonávatelia aj zadávateľ vraždy. V utorok sa začal súdny proces, ktorý môže ľuďom vrátiť vieru v spravodlivosť. Také niečo ešte Slovensko nezažilo.

Viera v dobro a spravodlivosť je prirodzená ľudská vlastnosť. Mocní môžu pravdu ohýbať, ľudí týrať i zabíjať, no oni vedia rozlíšiť, čo je dobré a čo zlé, pretože majú v sebe morálny kompas.

Za uplynulé tri dekády sa stalo množstvo neprávostí, za ktoré neniesol nik zodpovednosť. Potrestaný nebol nikto ani v takých megakauzách ako Remiáš či Gorila. Zdalo sa, že spravodlivosť u nás neexistuje. Leitmotívom tejto doby sa stal cynický výrok: „Skutok sa nestal.“ Hoci sa hovorí, že lož má krátke nohy, v prípade Kočnera akoby to neplatilo. Keď z Kočnerovej Threemy tento rok vyplávalo všetko to svinstvo, zdalo sa, že Slovensko je úplne stratené, lebo všetko je tu prehnité a skorumpované.

Vyšetrenie smrti mladých ľudí a rozpletenie čudesných väzieb, ktoré si za tie roky vybudoval Marian Kočner, môže mať na celú spoločnosť obrovský katarzný účinok. Keďže súd prijal obžalobu a vytýčil hlavné pojednávanie, existuje nádej, že keď sa tento proces skončí, prinesie so sebou aj obnovu viery v spravodlivosť.

Keďže bežný človek sa len prizeral a často sa nevedel domôcť spravodlivosti, odzrkadlilo sa to aj vo všeobecnej nedôvere voči slovenskej justícii. Preto mnohí nadobudli (oprávnený) pocit, že nežijeme v právnom štáte. No neupadli do bahna konformizmu a nestali sa z nich oportunisti. Neboli ochotní zmieriť sa s daným stavom a dávali to hlasno najavo.

Vyšetrenie smrti mladých ľudí a rozpletenie čudesných väzieb, ktoré si za tie roky vybudoval Marian Kočner, môže mať na celú spoločnosť obrovský katarzný účinok. Keďže súd prijal obžalobu a vytýčil hlavné pojednávanie, existuje nádej, že keď sa tento proces skončí, prinesie so sebou aj obnovu viery v spravodlivosť.

Kým koniec mečiarizmu znamenal do značnej miery len formálnu zmenu, lebo víťazi si rýchlo osvojili maniere svojich predchodcov (hoci to robili oveľa sofistikovanejšie), vyriešenie tejto kauzy môže priniesť koniec jednej éry. Politici aj tí, čo sa ich budú snažiť podplácať (lebo korupcia nezmizne nikdy), to budú robiť s vedomím, že im skutočne hrozí väzenie.

Ak nebude možné veci beztrestne manipulovať a následne všetko zamiesť pod koberec, stane sa Slovensko lepším miestom pre život.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka #Martina Kušnírová