A s nimi príde do osady zákon?

To, čo sa nedávno odohralo v Richnave i vo Važci, bolo hrozné. Dobre, že si tamojšie osady vo sviatočný i v medzisviatočný čas zobrala pod palec polícia. Zdá sa, že sa napätie uvoľňuje, najväčšou chybou by bolo prilievanie oleja do ohňa.

28.12.2019 06:00
debata

Lenže hliadkovanie poriadkových síl má svoje možnosti a limity. Veď kde všade by ich radi častejšie videli, a to nielen na Spiši či v hornom Liptove.

Ráznejšie by mali prehovoriť samosprávne orgány, dobrovoľnícke aktívy a miestne prirodzené autority. Ak to naozaj myslia úprimne (a prečo by nemysleli?), že sa aj vlastným pričinením chcú zaslúžiť o upokojenie situácie, tak predovšetkým oni sa musia dištancovať od podobných indivíduí a ukázať im, ako sa treba správať.

Ale prečo sa tam práve teraz, na prahu volebnej kampane, obsmŕdajú rozliční politici, ktorí tam inak po celý rok nezablúdia? Iste, pre Andreja Kisku, známeho z čias svojho prezidentovania akčným rádiusom 50 kilometrov okolo Popradu, je do Važca, čo by kameňom dohodil. No čo okrem lapania volebných dušičiek chce dosiahnuť?

Autá naštartovali aj činovníci z ĽS NS, ktorí sa však okrem zastrašovania na nič iné nezmôžu. Veď čo vyriešili s minoritou obyvateľstva v Banskobystrickom samosprávnom kraji, keď tam štyri roky bašoval ich predseda? Nič.

Najnovšie sa na sociálnych sieťach zaujímajú o túto problematiku členovia neregistrovanej polovojenskej organizácie. Vraj ich v niektorých lokalitách žiada o zabezpečenie ochrany nielen majorita, ale aj miestni vajdovia.

Do osád treba vrátiť poriadok, no legálnymi prostriedkami. Bez toho, aby si kadejaký samozvanec bral zákon do svojich rúk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #rómska osada #Andrej Kiska #ĽSNS #Richnava #Važec #samoprávy