Rok 2019 bol oveľa lepší, ako sa čakalo

Odchádzajúci rok sa končí oveľa lepšie, ako sa čakalo. Obchodné vojny vedené americkým prezidentom Donaldom Trumpom však spomalili svetový hospodársky rast. Katastrofa v podobe tvrdého brexitu sa na poslednú chvíľu posunula až na koniec roka 2020.

31.12.2019 12:00
debata (1)

Až po vypršaní tohto termínu sa definitívne rozhodne, či bude pokračovať voľný obchod, alebo tovar prepravovaný medzi Londýnom a Bruselom zaťažia vysoké clá.

Pre pracujúcich ľudí bol tento rok najlepším od vypuknutia hospodárskej krízy pred desiatimi rokmi. Na jar po prvý raz v histórii Slovenska klesla miera evidovanej nezamestnanosti pod päť percent. V ekonomicky najlepších mesiacoch bolo voľných až 100-tisíc pracovných miest.

V roku 2019 konečne platilo, že nepracuje iba ten, čo nechce, alebo sa mu to neoplatí kvôli exekútorovi. Práve pre vysoké zrážky z legálne zarábaných peňazí v čiernej zóne slovenskej ekonomiky stále pracujú tisícky ľudí. Vláda, žiaľ, nenabrala odvahu na razantnú exekučnú amnestiu a prístupnejšie osobné bankroty využili len tisícky občanov. Exekútora na krku má pritom približne milión Slovákov.

Pre obnovené tlačenie peňazí si aj budúca vláda bude vedieť požičiavať za nízke až mínusové úroky. V prípade rozumného míňania peňazí je dnes dokonca výhodnejšie viac si požičať, ako sa slepo hnať za vyrovnaným rozpočtom.

Legálne zamestnaní práve v tomto roku zažili najprudší rast priemernej mzdy, ktorý napríklad UniCredit Bank odhaduje na úrovni 8 percent. Podľa jej analýzy má ľuďom ostať najviac peňazí v peňaženkách aj po započítaní priemerného rastu cien. Reálna mzda má totiž v tomto roku stúpnuť o 5,2 percenta.

Radosť mali aj tí, čo kupovali vlastnú strechu nad hlavou, vďaka poklesu hypotekárnych úrokov na historicky najnižšiu úroveň – 0,6 percenta. Pôvodne mali pritom úroky rásť už v lete. Európska centrálna banka zmenila názor po tom, čo sa objavili prvé náznaky spomaľovania hospodárskeho ras­tu.

Aj v domácej ekonomike sa odhady rastu v priebehu roka skresali približne o polovicu. Približne iba o dve percentá vzrástol hrubý domáci produkt Slovenska (HDP). Práve pre spomaľujúci rast hospodárstva sa vláde nepodarilo dosiahnuť historicky prvý vyrovnaný štátny rozpočet.

Ministerstvo financií naposledy odhadlo výšku tohtoročného deficitu na 0,68 percenta HDP. O niečo skeptickejšia Rada pre rozpočtovú zodpovednosť varuje pred deficitom vo výške 1,3 percenta. V každom prípade naplnenie jedného alebo druhého scenára neznamená žiadnu katastrofu pre verejné financie.

Pre obnovené tlačenie peňazí si aj budúca vláda bude vedieť požičiavať za nízke až mínusové úroky. V prípade rozumného míňania peňazí je dnes dokonca výhodnejšie viac si požičať, ako sa slepo hnať za vyrovnaným štátnym rozpočtom.

Vinou nedokončenej cestnej infraštruktúry sa významní investori stále vyhýbajú východným i južným častiam Slovenska. Aj nemecká automobilka BMW si pre nový závod vybrala radšej Maďarsko ako strategický priemyselný park pri obci Haniska. Jedným z hlavných dôvodov malo byť práve chýbajúce diaľničné spojenie Bratislavy s Košicami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #ministerstvo financií #štátny rozpočet #Brexit #slovenská ekonomika #Haniska #rast hospodárstva