NÁZOR: Čaputová pri vyznamenávaní zabudla na holokaust

Prezidentka Zuzana Čaputová vyznamenala viacero osobností, ktoré si to nepochybne zaslúžili. Či už Miladu Horákovú, nevinnú političku, ktorú gottwaldovský totalitný režim poslal na popravisko, pričom nemal zľutovanie, aby jej najťažší trest aspoň zmiernil na doživotie. Alebo tiež Branislava Tvarožka a Martina Janeca, dvoch hrdinov protifašistického i protikomunistického odboja. Prezidentke patrí úprimné uznanie, že oceneniami pripomenula ich osudy. Ich utrpenie aj statočnosť.

03.01.2020 11:55
debata (166)

Žiaľ, Čaputová si nevšimla, že na tento rok pripadá 75. výročie oslobodenia Auschwitzu. Svet si to pripomenie už o necelé štyri týždne. Niekdajšieho nacistického koncentráku na území Nemcami okupovaného Poľska. Miesta najväčšej masakry v dejinách Slovenska.

Treba podčiarknuť, že niekoľko desiatok tisíc ľudí zo slovenského územia, čo v Auschwitzi a v ďalších nacistických koncentrákoch zavraždili, boli „nielen“ Židia. Boli to totiž zároveň, vlastne v prvom rade, občania rozbitého Československa. V plynových komorách ich vtedy zahynulo viac, ako ročne prirodzenou smrťou zomrie ľudí v súčasnosti na Slovensku.

Keď už prezidentka nedovidela do strašných dejín v roku výročia oslobodenia Auschwitzu, mohla aspoň oceniť niekoho z Nežidov, čo niekomu zo Židov nezištne v období vojnového Slovenského štátu zachránil život.

Z Auschwitzu sa vrátilo málo stoviek preživších (vrátane tých, čo mali šťastie, že zostali nažive v iných nacistických lágroch). Niektorí o hrôzach, čo prežili, radšej mlčali celý život. Aj pred najbližšími v rodine.

Iní spísali strašné spomienky alebo chodili medzi mladých, aby im o svojom hroznom osude porozprávali a varovali ich pred akoukoľvek podobou nenávisti.

Prezidentka by ľahko našla viacero takýchto ľudí. Mnohých už zosnulých, ale ešte aj niekoľkých žijúcich. Žiaľ, ukázalo sa, že Čaputová, ktorá prízvukuje, že odsudzuje prejavy nenávisti, nezbadala pri výbere vyznamenaných nikoho, kto sa spája s holokaustom. Hlava štátu, ktorá vystríha pred pribúdajúcimi prejavmi antisemitizmu na Slovensku, vrátane jednej neonacistickej strany v parlamente.

Mimochodom, keď už prezidentka nedovidela do strašných dejín v roku výročia oslobodenia Auschwitzu, mohla aspoň oceniť niekoho z Nežidov, čo niekomu zo Židov nezištne v období vojnového Slovenského štátu zachránil život. Štát Izrael udelil poctu Spravodlivý medzi národmi už viac ako 600 takýmto záchrancom zo Slovenska. Prezidentskej kancelárii by sa zišlo, keby si kúpila encyklopédiu o týchto statočných…

Video: Prvé reakcie niektorých vyznamenaných po slávnostnom ceremoniáli v historickej budove Národnej rady SR v Bratislave.

Video

© Autorské práva vyhradené

166 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #vyznamenávanie #vysoké štátne vyznamenanie