Zasa sa improvizovalo so štátnymi vyznamenaniami

Slovensku chýba všeobecne uznávaný štátny protokol. Preto sa pri každej príležitosti improvizuje. Nestranný pozorovateľ si potom nie je na čistom, či nie sme prezidentskou autokraciou, parlamentnou demokraciou alebo vojenskou diktatúrou.

03.01.2020 20:00
debata (75)

V čej réžii sa konalo štvrtkové (deň po štátnom sviatku!) udeľovanie najvyšších vyznamenaní? Odovzdávala ich Zuzana Čaputová, podujatie prebiehalo v sieni Národnej rady, kam napochodovali vojaci, aby zaujali najvýraznejšie miesto na pódiu.

Na záver už nestačila hymnická pieseň a fanfáry pre hlavu štátu, ale nasledovala ďalšia skladba sprevádzajúca odchod šéfa parlamentu a po ňom zvlášť premiéra. A dve desiatky ocenených, aj tých postarších, stáli zatiaľ v pozore…

Za Kiskovho pontifikátu sa kritizoval výber laureátov. Ani teraz sa nedá súhlasiť s tvrdením Petra Pellegriniho, že preňho je „táto dvadsiatka veľmi vyvážená“. Pokiaľ išlo o politických nominantov, naopak, bola jednofarebná. Preboha, len aby sa tam neocitol ktosi s ľavicovou minulosťou! Aj pri účastníkoch Povstania sa zdôrazňovalo, že bojovali i proti komunizmu. Obaja navyše pôsobili roku 1944 v tej istej jednotke, ktorá mala skôr symbolický význam ako bojové zásluhy.

V súvislosti s vyznamenaním Milady Horákovej sme si mohli spomenúť i na viacerých českých politikov, ktorí sa zúčastnili na Povstaní. Zrejme ale boli z nepatričných partají. Onedlho budeme zase oslavovať 75. výročie víťazstva nad fašizmom. V prezidentskej kancelárii neuvažovali ani nad touto skupinou nedocenených osobností.

A za čo dostal Rad Ľ. Štúra I. triedy Peter Zajac? Ako politik nikdy neprebral na seba štátnickú zodpovednosť a pokiaľ ide o literáta, hádam máme i lepších majstrov pera.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Milada Horáková #Peter Zajac #Andrej Kiska #Peter Pellegrini #Zuzana Čaputová #štátne vyznamenania