Voľby 2020: Niekto musí z kola von

Každé voľby prinášajú nejaké prekvapenie, no tieto budú zvlášť napínavé. V prieskumoch verejnej mienky osciluje okolo hranice zvoliteľnosti dlhodobo viacero subjektov a je viac než isté, že niekto pôjde z kola von...

09.01.2020 19:00
debata (22)

Úplne iná situácia nastane, keď sa do parlamentu prebojuje deväť strán, a inak sa budú povolebné karty rozdávať, keď pred jeho bránami zostanú dve či tri strany.

Keďže víťaz volieb je vcelku jasný a pôjde len o to, či sa Smeru podarí získať viac ako 20 percent, oveľa zaujímavejšie bude sledovať, čo sa bude diať v „strede poľa“ a najmä na jeho konci. Podoba budúcej vlády tak bude značne závisieť od toho, ktoré subjekty sa do parlamentu nedostanú a ich hlasy prepadnú.

Posledný volebný model agentúry Median SK ukazuje, že čierny Peter môže poľahky zostať aj v rukách koalície PS/Spolu, ktorej namerali iba 7,5 percenta (dvojkoalícia potrebuje 7 %). Dalo sa predpokladať, že dvojciferný výsledok bude nad jej sily, pretože liberálno-ľavicový elektorát, na ktorý mieri, je u nás značne limitovaný. Preto dozrel čas, aby progresívci začali voličov konečne presviedčať, že sú lepšia alternatíva ako kiskovci. Inak skončia skôr, než začali, čo by bola škoda.

Progresívci sa dali učičíkať doterajšími úspechmi. Obraz o ich reálnej sile deformovalo dvoje volieb – prezidentské a európske – ktoré boli špecifické a poznačené nízkou účasťou. Predikovať preto na základe nich výsledok parlamentných volieb je ako liať olovo do vody a vidieť v ňom budúcnosť. Ani jedno nemá racionálny základ.

Keďže víťaz volieb je jasný, bude oveľa zaujímavejšie sledovať, čo sa bude diať v „strede poľa“ a najmä na jeho konci. Podoba budúcej vlády tak bude značne závisieť od toho, ktoré subjekty sa do parlamentu nedostanú a ich hlasy prepadnú.

V prezidentských voľbách sa PS/Spolu nielenže pripravilo o najlepšiu líderku, ale po rezignácii Ivana Štefunka prišlo aj o druhú najlepšiu možnosť. Truban je takpovediac iba „náhradník“ bez štipky charizmy, a tomu zodpovedá aj aktuálny výsledok.

Potom je tu samotná agenda. Témy ako extrémizmus sú iste kľúčové pre liberálov, no nemôžu osloviť širší okruh voličov. A, naopak, tam, kde sa prezentovali ako „zelení“, hanebne zlyhávajú. Ak to s ekológiou myslia úprimne, tak predsa nemôžu podporovať požiadavky autodopravcov na znižovanie ekologických daní v cestnej doprave. To je zlý vtip!

Kamióny sú pliaga. Sú neekologické a navyše ničia naše cesty. Keď už aj samotný minister Árpád Érsek prizná, že za 30 rokov sa v železničnej doprave nič neurobilo (niet nad úprimnosť, len škoda, že prichádza tak neskoro), tak tu je ideálna príležitosť, aby sa niekto tejto témy chopil (napr. v Rakúsku v jednotlivých spolkových krajinách práve zavádzajú celoročný lístok tzv. 365-Euro-Ticket, v Nemecku zasa zlacňujú diaľkové spoje na železniciach). Nie vlaky zadarmo, ale fungujúce železnice zodpovedajúce štandardom 21. storočia by mali byť výzvou pre každého, komu záleží na udržateľnom prostredí.

Druhého čierneho Petra môže získať SNS. Vzhľadom na jej doterajšie pôsobenie a „odborné kapacity“ okrem samotných národniarov by za nimi nik ani slzu neuronil (Aj keď subjektov s podobnými „kvalitami“ by sa našlo viacero…). Andrej Danko zjavne pochopil, že udrela jeho posledná hodina, a snaží sa mobilizovať. Preto tá agresívna rétorika.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #ekológia #Andrej Kiska #Andrej Danko