My zväčša nie sme zlí

Nemeckí nacisti a domáci zapredanci zavraždili od septembra 1944 do apríla 1945 na Slovensku vyše 5 300 ľudí. Nešlo o povstaleckých vojakov a partizánov, ktorí padli pri bojových akciách, ale o bezbranných mužov, ženy i nemluvňatá.

09.01.2020 20:00
debata (23)

Na našom území neskôr objavili 211 masových hrobov! V mnohých prípadoch mali obete vypichnuté oči, polámané sánky, odrezané prsty. Dôkazy, že ich pred smrťou mučili, deti nevynímajúc.

Spomedzi týchto dejísk hrôzy a utrpenia najvýraznejšie vynikajú Kremnička, kde po šiestich vlnách masakier v protitankovom zákope našlo krutú smrť 747 osôb, a Nemecká. To, čo sa tam dialo pred 75 rokmi, by ťažko napadlo autorovi scenára filmového hororu. Nevinných hádzali do plameňov vápennej pece, pritom nie každý mal to šťastie, že ho predtým zastrelili.

V nedávnej minulosti boli tendencie zvaľovať vinu iba na okupačné likvidačné komandá. Omyl, ony si tu našli veľmi ochotných a učenlivých „žiakov“ z Pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy a Heimatschutzu, domobrany zostavenej z domácich Nemcov. Žiaľ, na Slovensku sme mali i vlastných katanov, fašistických fanatikov do posledného dychu. A dnes máme takých, čo by chceli všetkým vymazať pamäť.

V pietnom areáli pri Nemeckej roku 2001 vandali odrezali ruku ženskej sochy z bronzu, ktorú ponúkali na predaj v zberných surovinách. Vo voľbách župana na jeseň 2017 Marian Kotleba v Nemeckej obsadil druhé miesto a v prvom kole vlaňajších prezidentských volieb získal vyše 16 percent hlasov.

Náš národ bol pred trištvrtestoročím omnoho lepší, ako si predstavovali ľudáci. Nielen pri slávnostnom vyhlasovaní Povstania, ale aj v ťažkých časoch nezištne pomáhal partizánom, rasovo prenasledovaným, antifašistom zo zahraničia. Prečo chce teraz Slovensko niekto prerobiť na nemysliace, nenávistné a xenofóbne?

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #povstanie #partizáni #Kremnička #Nemecká #masové hroby #nemeckí nacisti #Pohotovostné oddiely Hlinkovej gardy #vápenná pec