Z predvolebných ringov

Po sviatočnom rozjímaní sa uplynulý víkend už niesol v predvolebnom duchu. Richard Sulík neklamal, keď tvrdil, že SaS má pripravené stovky návrhov, ako vyviesť krajinu z marazmu.

13.01.2020 07:00
debata (6)

Na programovej konferencii predstavil rovných 1 144 riešení, z ktorých vyše 600 si nebude vyžadovať peniaze zo štátneho rozpočtu. Naopak, pri obmedzení výdavkov na sociálne balíčky chce ušetriť.

S bilbordmi najviac zabodoval Andrej Kiska. Jeho mediálni mágovia okopírovali slogan nominanta extrémistickej strany z vlaňajších eurovolieb, ktorý ako sudca vtedajšieho prezidenta primal k tomu, aby vrátil lukratívny pozemok okradnutému zubárovi z Popradu. Hore hlavu, Andrej!

Kiska sa teraz rozhoduje, či bude premiérom alebo ministrom. Tam je však veľká tlačenica. Z televíznych debát sme sa dozvedeli o ďalšom kandidátovi – lídrovi KDH Alojzovi Hlinovi. O aký rezort by malo ísť, neprezradil, no do rozpakov ho doviedla otázka, koho by vedľa seba vo vláde preferoval: Igora Matoviča alebo Borisa Kollára.

Pretože vždy o všetkom rozhodujú peniaze, tak sa diskusie krútili aj okolo financovania kampaní. Zatiaľ vedie Smer s 1,3 milióna eur, ktorému na chrbát dýcha koalícia PS/Spolu (1,2 milióna). Odborníci z mimovládky Transparency International Slovensko, kde bola dlhé roky prezidentkou a teraz je programovou riaditeľkou manželka predsedu strany Spolu, zhodou okolností najlepšie vyhodnotili práve PS/Spolu a SaS, najhoršie Smer.

Do sporu sa ako obyčajne zapojil aj Andrej Danko, ktorý kriticky poukázal na vysoké dotácie firmy Eset pre progresívcov. Tým sa to ťažšie vysvetľuje. Legislatívne pravidlá sú totiž nastavené tak, že na rozdiel od nových strán tie parlamentné dostávajú na činnosť financie zo štátnej kasy podľa počtu získaných hlasov v predchádzajúcich voľbách. Smer ich mal vtedy požehnane, a tak tentoraz nebolo nevyhnutné, aby jeho predseda Robert Fico „zháňal peniaze vlastnou hlavou“.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Alojz Hlina #Eset #Richard Sulík #Andrej Kiska #Andrej Danko