Flexaret to nespraví

Keby to nebolo také smutné a vážne zároveň, tak by si pamätník z polovice 80. rokov zahúdol pesničku populárnej kapely YPS s vtipným textom Mama, kúp mi röntgen, nič a nič ma nebaví...

14.01.2020 07:00
debata (4)

Vedenie senickej polikliniky požiadalo svojich pacientov a širšiu verejnosť, aby prispeli na opravu rtg vyšetrovacieho prístroja, vyčíslenú na vyše 51-tisíc eur. Ide o jediné röntgenové zariadenie v celom okrese a táto nezisková organizácia, ktorá vlani pocítila veľký výpadok prostriedkov zo zdravotných poisťovní, na takýto neplánovaný výdavok jednoducho nemá.

Nejde o osamotený prípad. Takéto výzvy na „spolufinancovanie“ zdravotníckych zariadení nie sú zvláštnosťou, vraj ani spádová fakultná nemocnica v Skalici nie je výnimkou.

Tou lepšou správou je, že sa prístroj podarilo opraviť do štyroch dní po poruche, tou horšou, že okrem mesta Senica, pod ktoré poliklinika patrí, prejavili ochotu prispieť samosprávy iba zo štyroch obcí z okolia a jedna firma, hoci aj ich obyvatelia, resp. zamestnanci toto zariadenie využívajú.

Ľudia z väčších miest, napriek tomu, že tiež majú svoje skúsenosti so slovenským zdravotníctvom, pokrútia hlavou. Je vôbec možné, že sa na opravu takého bežného prístroja nenájdu peniaze? To sa už bude i na rtg vyšetrenie cestovať desiatky kilometrov?

Pokiaľ ide o pripravovanú stratifikáciu siete nemocníc, jej sľubné spustenie sa z politických dôvodov v poslednej chvíli odložilo. Všetko ostáva na budúcu vládu. Ale tento horúci zemiak sa nedá prehadzovať z jedného volebného obdobia na druhé.

Bez výraznejších reformných zmien bude takýchto kritických situácií v malých i vo väčších poliklinikách či nemocniciach iba pribúdať. Nuž, starý flexaret to nespraví…

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Senica #zdravotníctvo #poliklinika #rontgen #stratifikácia nemocníc #YPS #vyšetrovací prístroj