Zločin a trest Mariana K. alebo Dvaja dole a traja na rade

Mnohí už dávno stratili ilúzie o tom, ako fungujú veci verejné v našom štáte. A tí, čo si ešte nejakú nádej uchovali, majú značné pochybnosti. Hoci podľa posledného Eurobarometra takmer tri štvrtiny (!) občanov neveria justícii, najsledovanejší proces v histórii Slovenska má šancu tieto veci zmeniť a otrasenú dôveru v spravodlivosť ľuďom prinavrátiť.

13.01.2020 19:00
debata (20)

Keď vo februári 2018 zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, nejedného z nás prepadlo zúfalstvo. V spoločnosti zavládol pocit, že sme úplne stratení, lebo hlbšie sa už azda ani padnúť nedalo. Vražda novinára je útokom na demokraciu. Preto bolo nevyhnutné tento zločin vyšetriť a páchateľov potrestať. Aj keď sme sa ocitli v hroznom marazme, veci sa napokon dali do pohybu a vyšetrovanie napredovalo. Vďaka tomu sme teraz vo finále.

V pondelok sa začal proces s Marianom Kočnerom, Alenou Zsuzsovou, Miroslavom Marčekom a Tomášom Szabóom, ktorí sú obvinení z dvojnásobnej vraždy. Akokoľvek to znie pateticky, v týchto dňoch sa rozhoduje, ako bude vyzerať naša krajina v budúcnosti. Či v nej bude vládnuť zákon a spravodlivosť, alebo svojvôľa.

Zrejme hlavný aktér tohto procesu – Kočner – sa dlhé roky správal tak, akoby pre neho žiadne zákony neplatili. Vďaka množstvu „kamarátšaftov“ a kontaktov na tých najvyšších miestach si vybudoval sieť vzťahov, ktorá mu otvárala dvere do sveta biznisu a politiky. A keďže bol človek bez škrupúľ, to mu následne umožňovalo poťahovať nitky a manipulovať s ľuďmi. Takto si mohol v tejto korupčnej bažine roky spokojne užívať.

Od pocitu absolútnej beztrestnosti je iba krôčik k pocitu absolútnej všemohúcnosti. Pred dvoma rokmi sa stalo, že Kočner prekročil všetky medze.

Od pocitu absolútnej beztrestnosti je však iba krôčik k pocitu absolútnej všemohúcnosti. Pred dvoma rokmi sa stalo, že Kočner prekročil všetky medze. Ak súdny proces potvrdí, že tento človek sa síce všemožne bránil, aby pravda o ňom vyplávala na povrch, no zato nemal zábrany všetko ututlať, hoci i za cenu vraždy, tak ho spravodlivý trest neminie. Nik nemôže len tak dať zastreliť dvoch mladých nevinných ľudí.

V celom prípade sa už začínajú veci vyjasňovať. Zoltán Andruskó priznal svoju spoluvinu minulý mesiac a prijal dohodu o vine a treste. Marček sa v pondelok priznal k obom vraždám, takže už vieme minimálne to, kto bol ich vykonávateľom. Zdá sa, že všetko je na najlepšej ceste, aby sme sa dozvedeli aj to najdôležitejšie – kto si tento ohavný zločin objednal.

Mnohé naznačuje, že to s najväčšou pravdepodobnosťou bol Kočner. Je však otázne, či tento grázel bol naozaj tou „poslednou inštanciou“, alebo len jedným z ohniviek v reťazi zločinu.

Tak či onak, tento proces bude aj mementom pre všetkých politikov, čo sa stýkajú s ľuďmi podobného rázu ako Kočner. A nie sú to iba tí, ktorí majú temnú minulosť a teraz vyhlasujú, že myslia srdcom. Ako hovorí príslovie: Kto klame, ten aj kradne… A kto kradne, ten aj vraždí.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára #Zoltán Andruskó #Miroslav Marček