Noví, xenofóbni internacionalisti

Budapešť stojí na prahu vyhlásenia stavu ohrozenia, ale nielen pre nebývalé znečistenie ovzdušia. Opäť tam vzplanuli vášnivé diskusie okolo postavenia najväčšej národnostnej menšiny v Maďarsku.

15.01.2020 07:00
debata (3)

Opozícia ostro protestuje, predseda vlády Viktor Orbán totiž tvrdo skritizoval rozhodnutie súdu v Debrecíne, ktoré nariadilo vyplatiť rómskym rodinám v Gyöngyöspatte odškodné za diskrimináciu detí.

V tamojšej základnej škole ich segregovali od ostatných spolužiakov, nemohli sa zúčastňovať na výletoch či plaveckom výcviku, nepúšťali ich ani na maškarný ples či hodiny informatiky s odôvodnením, že by to aj tak nepochopili. Táto mátranská dedina je smutne známa z roku 2011, keď tam napochodovali neonacistické polovojenské gardy a zastrašovali miestnych obyvateľov.

U našich južných susedov, kde mimochodom na vysokých školách študuje vyše tisíc Rómov, počas vlád socialistov s liberálmi prijímali programy na podporu ich širšieho začlenenia do spoločnosti. Keď ich však pri moci vystriedali pravicoví populisti, diskriminácia sa prehlbovala. Pred ôsmimi rokmi sa najmä na severovýchode krajiny množili fyzické či priam vražedné útoky proti Rómom.

Premiér a šéf Fideszu sa teraz verejne rozhorčoval nad tým, že vraj členovia jednej etnickej skupiny dostanú veľké množstvo peňazí bez toho, aby za to odviedli prácu. Možno si vypočul takmer identické slová exposlanca za ĽS NS Milana Mazureka, za ktoré ho na Slovensku odsúdili. Ale skôr nie, lebo politici trpiaci romofóbiou používajú podobné pseudoargumenty a slovník, nech už hovoria po maďarsky alebo po slovensky.

Nacionalistické xenofóbne sily až prekvapivo dojímavo prejavujú voči sebe internacionálnu solidaritu. Dobre si pamätáme, kto všetko pochodoval s „rodoľubými“ kotlebovcami, keď si ešte obúvali gardistické čižmy. Aj Maďari rovnakého razenia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Rómovia #Fidesz #segregácia #ĽSNS #Milan Mazurek #Gyöngyöspatta