Hlavy z piesku von

Dlhé roky politici, sudcovia aj médiá strkali ako pštrosy hlavy do piesku, pokiaľ išlo o zámery Mariana Kotlebu presunúť svoje krikľúnske aktivity z námestí do politiky.

20.01.2020 10:00
debata (5)

Iste, mali by sme jeho potenciálnym voličom pripomínať pochody v gardistických uniformách, hajlovanie, glorifikáciu ľudáckeho štátu a nacizmu, najmä keď mení rétoriku a už sa verejne nehlási k výrokom degradujúcim Povstanie a obete holokaustu. Ale to zďaleka nestačí.

Treba poukazovať aj na to, že Kotleba nie je večný opozičník, veď už štyri roky jednému z ôsmich samosprávnych krajov vládol. S akými výsledkami, to by mali hovoriť predovšetkým Stredoslováci. Veď išlo o ich dane, ktoré sa z Bruselu nevracali formou dotácií z eurofondov. Ani zo sľubovaných tisícok pracovných miest a riešenia tzv. rómskej otázky nebolo zhola nič.

Porážka v nasledujúcich župných voľbách očividne neotriasla pozíciami ĽS NS. Šíri sa do ďalších krajov a okresov. Veď všade sa nájde dajaká nelegálna osada a keď nie, tak pravicovým populizmom sa jej darí oslovovať tých, čo radi počúvajú o radikálnych, hoci nereálnych riešeniach problémov. Najnovšie k tomu prispievajú televízne debaty s politikmi, v ktorých sa pripúšťa volebné víťazstvo tejto extrémistickej strany.

Aktivisti dvoch miest, Košíc a Sabinova, si však zaumienili, že už si viac nebudú zakrývať oči a uši pred propagačnými nájazdmi neoľudákov po východnom Slovensku. Súbežne s volebnými mítingmi ĽS NS zorganizovali protidemonštrácie. Únia Rómov na Slovensku zase vyzvala kotlebovcov na verejnú diskusiu.

Ťažko teraz posúdiť, aký výsledný efekt prinesú tieto nové iniciatívy. Určite však lepší ako spochybňovanie odsúdenia exposlanca Milana Mazureka za šírenie rasovej neznášanlivosti.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #aktivisti #Marian Kotleba #ĽS NS #Sabinov