Smerom kam?

Preferencie Smeru dlhodobo klesajú a tento trend potvrdzujú aj aktuálne prieskumy. Časy keď mu v roku 2012 dalo hlas 1,1 milióna ľudí, sú nenávratne preč a tomuto faktu musí prispôsobiť aj svoju predvolebnú taktiku.

19.01.2020 19:00
debata (25)

Smer sa v týchto voľbách rozhodol staviť na istotu. Kampaň prebieha v dvoch líniách – v jednej sa prostredníctvom sociálnych opatrení snaží zacieliť na svoj tradičný elektorát či aspoň udržať jeho tvrdé jadro.

Ani v minulosti sociálni demokrati neprichádzali s nejakými veľkými víziami, ktoré mali zásadne zmeniť Slovensko, no teraz na reformy úplne rezignovali a stali sa z nich vyložene štedrí údržbári, ktorí držia v rukách mešce plné peňazí.

Namiesto toho, aby predložili riešenie, ktoré by zabezpečilo dlhodobú udržateľnosť dôchodkového systému, chcú zaviesť 13. dôchodok. Samozrejme, cieľovú skupinu to poteší. No keď v horizonte jednej dekády začnú problémy s vyplácaním dôchodkov, k čomu prispeje najmä ústavné zastropovanie dôchodkového veku na 64 rokov a zmeny v minimálnych dôchodkoch, tak potom nebude z čoho vyplácať ani len 13. dôchodok. To nie je strašenie nejakých neprajných opozičníkov, ale na toto nebezpečenstvo upozornil Inštitút finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií.

Smer stavia na známe tváre a ako ukazuje druhá línia kampane, ktorá prebieha na sociálnych sieťach, tak najmä na negatívnu antikampaň.

Vzhľadom na to, že chudobou sú na Slovensku ohrozené najmä rodiny s malými deťmi, tak druhému pilieru programu Smeru, tzv. 13. rodinnému prídavku vo výške 400 eur, niet veľmi čo vyčítať. Azda len to, že v tejto oblasti sú viac ako rôzne ad hoc návrhy potrebné systémové opatrenia ako napr. výstavba nájomných bytov či daňový bonus na deti.

Odliv mladých lekárov do zahraničia trápi Slovensko už dlhé roky a tretí pilier volebného programu Smeru správne pomenúva tento pálčivý problém. No navrhovaný recept – tí, ktorí nezostanú desať rokov pracovať doma, zaplatia 55-tisíc eur za štúdium – je zjavne diskriminačný, a preto aj protiústavný. Keď majú platiť lekári, prečo potom nie aj ítečkári alebo iní odborníci, ktorí sú žiadaní v zahraničí a ich štúdium stojí daňových poplatníkov nemalé peniaze?

Summa summarum – mozgový trust Smeru si, podobne ako pred štyrmi rokmi, veľkú námahu so zostavovaním programu nedal. Strana stavia skôr na známe tváre a ako ukazuje druhá línia kampane, ktorá prebieha na sociálnych sieťach, tak najmä na negatívnu antikampaň.

Dá sa povedať, že niečo také sme tu ešte nemali. Kým v prvých dvoch prípadoch sa Smer prostredníctvom zábavných videí snažil spochybňovať kompetenciu opozičných lídrov zostaviť koalíciu a vládnuť, tretie video, v ktorom útočí na Andreja Kisku prostredníctvom migrantov, je ťažký kaliber.

O bývalom prezidentovi si každý môže myslieť svoje, no vkladať mu do úst slová, ktoré nikdy nepovedal, je úplne za čiarou. Jednak táto téma nie je súčasťou aktuálnej diskusie, a tým, že sa Robert Fico pokúša vyvolávať strach z imigrantov, sa veľmi nebezpečne priblížil ku kotlebovcom. V konečnom dôsledku to, čo má prilákať voličov k Smeru, môže posilniť ĽS NS. Je to nebezpečná hra s ohňom.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #kampaň #Smer #Andrej Kiska