Vodcu ĽS NS čaká prekvalifikácia

Vodca ĽS NS verný svojmu populizmu vyhlasuje rozhodnutie sudkyne Špecializovaného trestného súdu o odročení pojednávania svojej kauzy za víťazstvo. Opak je však pravdou.

29.01.2020 20:00
debata

Nemôže vystupovať na predvolebných mítingoch ako obeť sudcovskej liberálno-slniečkarskej zlovôle. Navyše, na súde v Pezinku si konečne uvedomili, že Marian Kotleba by nemal skončiť vzhľadom na svoje príjmy iba so symbolickým trestom – peňažnou pokutou.

Takou, akú vlani vyfasoval jeho partajný kolega Milan Mazurek za rasistické výroky na adresu Rómov. Alebo najnovšie Anton Grňo hajlujúci priamo v budove Najvyššieho súdu. Grňo považuje zvolanie „Na stráž!“ so zdvihnutím pravej ruky za národný pozdrav, preto sa proti rozsudku odvolal.

Obaja „mučeníci“ ostávajú na volebnej kandidátke, kde by sme iste našli aj ďalších pozoruhodných rodoľubov. Kotleba sa však v posledných rokoch prešaltoval z glorifikácie kolaborantského režimu a jeho ľudáckeho šéfa Tisa, na národný socializmus, známejší pod nemeckou skratkou ako nacizmus.

Nie opatrne prepísané stanovy ĽS NS, ale šeky vystavené na sumu, ktorá sa vyvodzuje z hesla pravicového terorizmu a nacistického pokriku, ho doviedli na súdny pranier. Ako banskobystrický župan tieto šeky verejne rozdával na slávnostných akadémiách.

Teraz sa ukazuje, že by sa obžaloba naňho mala právne prekvalifikovať. Nemusí byť braný na zodpovednosť iba za trestný čin „prejavu sympatií k hnutiam potláčajúcim základné práva a slobody“.

Kotleba totiž iniciuje založenie a propagáciu obdobného združenia či strany a na jej kandidačnej listine umiestnil takýchto výtečníkov. A za to sa už neudeľuje len pokuta, ale niekoľkoročný nepodmienečný trest v nápravno-výchovnom zariadení pre dospelých. S automatickou stratou poslaneckého mandátu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nacizmus #Marian Kotleba #ĽS NS #Milan Mazurek #Anton Grňo #prekvalifikácia