Igor rozbíjač

Popri nemastnej-neslanej kampani, ktorú predvádza väčšina politických strán, sa Igor Matovič momentálne javí ako šťuka v rybníku. Svojou dravosťou zďaleka predstihuje všetkých ostatných a pri výbere tém sa riadi priam „zabijackým“ inštinktom.

02.02.2020 19:00
debata (30)

Jeho video pred vilou exministra Počiatka v Cannes, či jeho tlačovka o mýtnom systéme sú geniálne jednoduché a zároveň úderné. Vie, že ľudí nesmierne rozčuľujú rôzne zlodejiny, a tak útočí presne na tieto slabé miesta. Takýmto spôsobom dokáže osloviť nevoličov, ale aj sklamaných voličov Smeru.

Nemožno sa preto čudovať, že preferencie OĽaNO pomaličky rastú. Hoci ešte v lete to s jeho politickou budúcnosťou vyzeralo veľmi biedne, k čomu nepochybne prispel aj odchod druhej najvýraznejšej tváre hnutia – Veroniky Remišovej, v júni, keď mu agentúra Focus namerala iba 5,1 %, sa odrazil od dna a odvtedy rastie.

Dnes otázka nestojí tak, či sa dostane do parlamentu, ale či dokonca nebude najsilnejšou stranou demokratickej opozície. Prispela k tomu najmä skutočnosť, že tvrdo útočí na Smer. Na svojej webovej stránke sa dokonca hrdí množstvom „skalpov“ vládnych politikov, ktorí museli odstúpiť aj vďaka jeho tlaku.

Matovič svojím bezbrehým populizmom v podstate neguje všetko pozitívne, čo v oblasti boja proti korupcii a za väčšiu transparentnosť robí. Koketériou s kotlebovcami ukazuje, že on v podstate žiadne zábrany nemá.

To, že sa nepridal k opozičnému paktu o neútočení, pôvodne vyzeralo ako výrazný hendikep. Lenže práve to mu umožňuje jednoznačne sa vyhraniť aj voči ostatným opozičným stranám. A Matovič to aj hojne využíva.

Zatiaľ čo zvyšok opozície veľmi opatrne našľapuje a snaží sa dodržiavať prijatú dohodu, šéf OĽaNO svojím budzogáňom udiera hlava-nehlava vpravo i vľavo. A pri naháňaní percent sa neštíti ani rôznych podpásoviek. Svoje o tom vedia v KDH, PS/Spolu i v Za ľudí.

Matovič svojím bezbrehým populizmom tak v podstate neguje všetko pozitívne, čo v oblasti boja proti korupcii a za väčšiu transparentnos­ť robí.

Hoci na stratégiu PS /Spolu robiť na mítingoch kotlebovcov vlastnú antikampaň môžeme mať rovnako kritický názor ako on, keď Matovič v diskusnej relácii o 5 minút 12 povedal, že za nástup Hitlera k moci môžu tí Nemci, ktorí chodili proti nemu demonštrovať do ulíc, tak divák začne pochybovať o jeho zdravom úsudku. A keď to „zaklincoval“ slovami, že chce robiť spoločné mítingy s Kotlebom (!), tak je namieste otázka, čo vlastne chce. Pretože tu už nejde o schopnosť odlíšiť sa. Koketériou s kotlebovcami ukazuje, že on v podstate žiadne zábrany nemá.

Mať takéhoto človeka za koaličného partnera je ako za trest. Ak doteraz v slovenskej politike platilo – nepriateľ, úhlavný nepriateľ, koaličný partner, tak toto stupňovanie treba rozšíriť o štvrtý level, ktorý predstavuje Igor Matovič. Tento človek má v sebe taký deštrukčný potenciál, že akúkoľvek koalíciu by bol schopný zlikvidovať skôr, ako by vznikla.

Slovensko tak momentálne uviazlo na politickej plytčine. Hoci dopyt po zmene je obrovský, bez dôveryhodnej alternatívy sa ďalej nepohne.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #OĽaNO #Igor Matovič #populizmus #Veronika Remišová