Niet dôvodov na paniku

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá pred štyrmi dňami v súvislosti s novým typom koronavírusu vyhlásila stav globálnej zdravotnej núdze, varuje pred prijímaním viacerých prehnaných protiopatrení.

03.02.2020 19:30
debata (3)

Tie podľa Tedrosa Ghebreyesusa zbytočne zasahujú do medzinárodného cestovania a obchodu. Jednotlivé inštitúcie a štáty musia podnikať všetko pre to, aby sa táto nákaza masovo neprenášala z Číny do ostatných regiónov sveta. Ale poplašné správy o akejsi celoplanetárnej pandémii môžu iba prispievať k šíreniu neodôvodnenej hystérie.

V Japonsku, kde dosiaľ zaznamenali dve desiatky prípadov tohto ochorenia, nepúšťajú tamojších Číňanov, obchodníkov a študentov, do reštaurácií, akoby mali mor. U našich južných susedov, v Maďarsku, sa, naopak, boja navštevovať ázijské reštaurácie. Preto ich zamestnanci, zväčšia z Vietnamu, vyvesujú plagáty: „My nie sme Číňania.“

Ak by aj pochádzali z Číny, ak by práve nepricestovali zo svojej vlasti, tak nemajú dôvod byť nakazení chorobou, ktorá sa v médiách v posledných dňoch skloňuje vo všetkých pádoch.

Jednotlivé inštitúcie a štáty musia podnikať všetko pre to, aby sa táto nákaza masovo neprenášala z Číny do ostatných regiónov sveta. Ale poplašné správy o akejsi celoplanetárnej pandémii môžu iba prispievať k šíreniu neodôvodnenej hystérie.

Koronavírus s označením 2019-nCoV podľa najnovších zistení čínskych vedcov nemá pôvod v morských príšerkách, ktoré sa predávali na trhu vo Wu-chane, ale pravdepodobne v netopieroch. Podobne ako v rokoch 2002 a 2003 ťažký akútny respiračný syndróm (SARS). Za niekoľko dní síce počet úmrtí prevýšil množstvo obetí, ktoré si vyžiadal SARS (349), ale aj tak sa nepovažuje za takého zabijaka ako jeho predchodca pred 17 rokmi.

Choroba má omnoho ľahší priebeh a riziko smrti je podstatne nižšie. Dosiaľ mimo Číny, kde z vyše 17-tisíc infikovaných zomrelo 361, si nový koronavírus vyžiadal iba jednu obeť – na Filipínach. Nedá sa spoliehať na to, že sú deti voči nemu imúnne. V pomere k dospelým ich však evidujú výrazne menej. Nevýhodou je, že sa toto ochorenie šíri rýchlejšie. Ale ani v krajinách susediacich s Čínou počet infikovaných nepresahuje dve desiatky osôb.

Ako potvrdila WHO, nebyť promptných krokov ľudovej Číny a jej stratégie boja s obdobnými vírusmi, vypracovanej po trpkých skúsenostiach so SARS-om, dôsledky mohli byť horšie. Samozrejme, situácia sa ešte môže skomplikovať.

Na Slovensku sme zaznamenali niekoľko podozrení z nákazy našich občanov, ktorí sa v týchto dňoch vrátili z pobytu v rizikovej oblasti. Doterajšie výsledky analýz sú však negatívne, teda dobré. Ešte viac však môžeme byť spokojní s prístupom týchto ľudí, ktorí si uvedomili svoju zodpovednosť.

Všetci sa po príchode zo zahraničia bez zaváhania prihlásili v príslušných zdravotníckych zariadeniach. Tam im ihneď poskytli potrebnú starostlivosť, teraz sú v karanténe.

Iste, pri súčasnom rozvoji medzinárodnej turistiky sa nedá vylúčiť, že v súčasnom chrípkovom období sa aj na Slovensku ojedinele neobjavia prípady podozrenia, že ktosi je postihnutý touto nákazou. Určite však nik nemusí podliehať panike. Pri striktnom dodržiavaní zásad hygieny a aktuálnych odporúčaní odborníkov sa netreba báť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #chrípka #WHO #epidémia #pandémia #Wu-chan #koronavírus #SARS #medzinárodná turistika