Nastupuje doba elektrická

Volkswagen sa vrhá do elektrickej ofenzívy. Niečo z toho môže získať aj Slovensko. Nemci chcú u nás investovať 14,4 milióna eur. Vo svojej fabrike pri Martine plánujú rozšíriť výrobu o diferenciály pre elektrické pohony.

03.02.2020 20:00
debata (12)

Od štátu žiadajú dotáciu vo forme úľavy na dani z príjmu vo výške päť miliónov eur. Pribudnú nové pracovné miesta. Skvelá správa.

Slovenská vláda vlani rozhodla, že do elektromobilov investuje šesť miliónov eur vo forme priamej dotácie na ich nákup. Problémom je, že elektrické autá zatiaľ málokto chce.

Ich predaje síce stúpajú, no stále tvoria malú časť všetkých predaných automobilov. Dôvodom nie je ich nízka kvalita, ale cena, ktorá z nich bez podpory robí takmer nepredajné vozidlá. Elektromobil je často dvojnásobne drahší ako rovnaký model, ktorý má spaľovací motor. Za vysokou cenou stoja batérie, ktoré sa zdajú najväčšou slabinou elektrických áut. Ich zlacnenie je navyše v nedohľadne.

Automobilky však musia investovať do elektrifikácie svojej ponuky. Chcú sa vyhnúť pokutám, ktoré im hrozia, ak ich flotilové emisie prekročia sprísňujúce sa limity. Volkswagen vyhlásil, že medzi rokmi 2020 až 2024 preinvestuje do elektromobilov, hybridizácie a digitalizácie 60 miliárd eur. Výsledkom má byť uvedenie 75 elektrických a 60 hybridných modelov na trh.

Pochybnosti o ekologickom prínose elektromobilov, ktoré používajú stovky kilogramov lítium-iónových batérií, sú prehliadané.

Výrobcovia aj štáty teda investujú nemalé finančné prostriedky do elektromobility, ktorá je zatiaľ len ťažko konkurencieschopná. Veria, že sa karta obráti, príde podstatná zmena v oblasti akumulátorov. Riskujú.

Neostáva nám iné, iba dúfať, že majú pravdu. Inak ostanú po celej Európe státisíce nezamestnaných a tunajšie automobilky skončia na kolenách.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #automobilky #elektromobilita #elektrické auto #úľava na dani z príjmu