Predvolebné esá z Prezidentského paláca

Keď ide do tuhého, brat brata nepozná. Ani sestru. Pred voľbami to platí dvojnásobne. Donedávna vo vzťahoch medzi Andrejom Kiskom a jeho následníčkou Prezidentskom paláci vládla idylka.

05.02.2020 20:00
debata (15)

Lenže predvolebné preferencie sa nepočítajú iba doma, ale aj u suseda. Čo na tom, že ide o potenciálneho koaličného partnera, dnes je politický rival.

Zuzane Čaputovej, ktorá vzišla z Progresívneho Slovenska, iste nie náhodou vykĺzla z úst, absolútne oprávnene, zmienka o tom, že ak predsedu strany Za ľudí obžalujú z daňových „nedoplatkov“, sotva môže počítať s kreslom premiéra.

Strelila do čierneho. Kiska s otraseným hyperegom sa nezastavil ani pred tým, aby súkromný telefonát, v ktorom prezidentka zmäkčila svoje vyjadrenie, nezverejnil vo svoj prospech. Vtedy netušil, aké výsledky prinesie exkluzívny prieskum pre redakciu Pravda. Keď sa dvaja bijú, v tomto prípade PS/Spolu a Za ľudí, môže tretí zvíťaziť…

Palácové eso vyťahuje aj Andrej Danko, ktorý sa posledné mesiace prežehnáva pri každej príležitosti. Zrejme pod dojmom nízkych preferencií svojej strany. Inak by si ani nespomenul na Istanbulský dohovor, no teraz tlačí nielen na pílu, ale aj na prezidentku. Žiada, aby ihneď oznámila Rade Európy, že Slovensko tento medzinárodný dokument nebude ratifikovať. Fakt, že už tak rozhodol parlament i vláda, lídrovi SNS nestačí.

Liberálne zmýšľajúca Čaputová iste nie je natoľko naivná, aby dúfala, že po voľbách niekoľko zástupcov PS (SPOLU sa k tomu stavia diferencovane) a SaS (ak sa dostanú do Národnej rady) v tomto smere zamieša karty. Naopak, asi sa utužia pozície konzervatívnych síl. Ale na základe akej logiky by im mala vyjsť v ústrety práve pár dní pred voľbami?

Dankovi nik nebráni, aby sa proti ratifikácii pomodlil desať Otčenášov na avizovanom zhromaždení pred Prezidentským palácom aj s kotlebovcami.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Andrej Kiska #Andrej Danko #prezidentský palác #Zuzana Čaputová #Za ľudí