Pramálo optimizmu pred voľbami

Nielen pred novembrom 1989, ale ani po ňom nebola taká živá otázka, či vzápätí po voľbách do Národnej rady nebudú vyhlásené ešte jedny – predčasné.

07.02.2020 20:00
debata (19)

A to sme mali na Slovensku naozaj všelijaké, niekedy čudesné vládne zoskupenia či opozičné strany a koalície.

Podľa exkluzívneho prieskumu denníka Pravda dobrá tretina respondentov očakáva, že pred letnými prázdninami pôjde ešte raz k volebným schránkam. Pritom iba necelých 44 percent uvažuje, že sa to rozhodne alebo zrejme nestane.

Tak pochybovačne sa nevyjadrujú len radoví voliči, ale aj politici. Napriek tomu, že podľa výsledkov opakovaných agentúrnych výskumov by mala mať parlamentná opozícia so súčasnou mimoparlamentnou zabezpečenú pohodlnú väčšinu poslaneckých mandátov. Dokonca i bez Kollárovho hnutia Sme rodina, ktoré ostatní partajní lídri nevedia vystáť.

Čím to asi je? Môže za to najmä spôsob, akým opozičné subjekty vedú kampaň. Nepopularizujú svoje volebné programy a nehľadajú v nich prieniky s ostatnými. Iste je pre ne pohodlnejšie, keď do nemoty opakujú, s kým do vlády zaručene nepôjdu, s kým áno a s kým iba v nevyhnutnom prípade, pričom nahlas škrípu zubami.

Taktická konštrukcia „paktu o neútočení“ sa ukázala ako nefunkčná. Jednotliví aktéri ju nedodržiavajú (viacerí majú totiž maslo na hlave) a ten, čo zostal mimo, teda Igor Matovič, vďaka populizmu a ranám, ktoré rozdáva naľavo – napravo, v preferenciách predbehol celú opozíciu.

Ak by sa po 29. februári vytvorila nová vláda, tak podľa spomínaného prieskumu 36,6 percenta oslovených predpokladá, že by bola nestabilná, a iba 43,3 percenta si myslí opak. Nuž ako môžu byť ľudia optimisti, keď sa už teraz potenciálni koaliční partneri hašteria? A to nielen v podružných, ale aj v zásadných hodnotových záležitostiach.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #kampaň #opozícia #Igor Matovič #Sme rodina #pakt o neútočení