Pilot Pelle zachraňuje Smer

Smer bol dlhé roky hegemón. Každé jeho víťazstvo vo voľbách sme preto brali ako úplnú samozrejmosť. Preferenčne ho od zvyšku rozdrobenej pravice delili priam svetelné roky. Nik z opozičných „trpaslíkov“ nemohol ani len pomyslieť, že by mu mohol konkurovať.

07.02.2020 19:00
debata (82)

Situácia sa však v priebehu rokov dramaticky zmenila. Dnes je Smer už iba jedným z mnohých. Stále mu síce patrí prvá priečka, no už nie je jasným lídrom a od ostatných ho delí iba pár percent. Navyše trend je klesajúci.

Smer pochopil, že je zle. V podstate bojuje o prežitie a prezieravo odstavil Roberta Fica. Otec zakladateľ sa stal skôr príťažou. Pre politika, na ktorom celé roky stála strana, ktorý ju ťahal, ktorý získal najviac preferenčných hlasov, to musí byť veľká potupa.

Popri tom, že Smer na sociálnych sieťach robí tvrdú antikampaň, stavil všetko na jednu kartu – snaží sa vyťažiť maximum z popularity Petra Pellegriniho, , ktorý sa v prieskumoch verejnej mienky teší dlhodobo najväčšej obľube.

Samozrejme, nik nahlas nepovie, že Fico je v mediálnom priestore persona non grata, no faktom je, že do televíznych diskusií radšej pošlú Juraja Blanára, než by riskovali ďalší pokles. Po prvý raz nie je na bilbordoch a nebolo ho vidieť ani na tlačovej konferencii, ktorá bola celá v réžii Petra Pellegriniho.

Fico síce stále chodí medzi ľudí do regiónov, ale v podstate len medzi svojich. Presviedča presvedčených, aby išli voliť. Nepôsobí už ako magnet, ale ako unavený muž, ktorý premárnil príležitosť odísť v pravý čas.

A hoci vstupujeme do finálnej fázy predvolebnej kampane, keď by malo všetko „frčať na plné obrátky“, Smer zaujal vyložene obrannú pozíciu. Neponúka žiadne riešenia, len reaguje na ostatných. Kto čakal, že Smer v piatok na tlačovej konferencii predstaví program, musel byť sklamaný. Tie tri body možno iba ťažko považovať za program.

Ako chcú ľudí presvedčiť, že ich majú voliť, keď sa už ani len nesnažia predstierať, že majú nejakú víziu. Neustálym omieľaním, že neustúpia zo sociálnych výdobytkov, ktoré sa im podarilo presadiť, sa im možno podarí zmobilizovať tvrdé voličské jadro. To je však na stranu, ktorá viedla túto krajinu dvanásť rokov, zúfalo málo. Aké Slovensko chcú mať o päť či desať rokov? To sa nedozvieme.

Popri tom, že Smer na sociálnych sieťach robí tvrdú antikampaň, stavil všetko na jednu kartu – snaží sa vyťažiť maximum z popularity Pellegriniho, ktorý sa v prieskumoch verejnej mienky teší dlhodobo najväčšej obľube.

Prostredníctvom najnovšej bilbordovej kampane poukazuje na nekompetentnosť opozičných lídrov, ktorých si vo funkcii premiéra želá len malý zlomok. Preto ten slogan: „Veľa kandidátov… iba jeden premiér.“

A hoci platí, že spolu so stranou volíme aj premiéra (a predstava, že by ním mal byť Igor Matovič, je skutočne desivá), táto taktika trochu kríva, lebo ľudia vo voľbách volia strany a tie sa následne dohodnú, kto bude premiér. Ani Iveta Radičová a napokon ani Peter Pellegrini nešéfovali stranám, no stali sa predsedami vlády.

Pilot Pelle možno zachráni Smer, no svoju premiérsku stoličku už asi nie.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #program #Peter Pellegrini