Matovičove referendové pokušenia

Igor Matovič predstiera, že mu vôbec nejde o moc. Pritom celých desať rokov nerobí nič iné, len sa usiluje o jej získanie. Neváha pri tom použiť akékoľvek prostriedky.

10.02.2020 19:00
debata (43)

Rád kritizuje zavedených politikov pre ich neschopnosť bojovať s korupciou a oháňa sa priamou demokraciou, pretože vie, že odpor ľudí k establišmentu je účinný prostriedok na získanie hlasov. Tvári sa, že dobre pozná „vôľu obyčajných ľudí“ a vyhlasuje, že on bude v politike ich hlasom.

Ľudia, ktorí nedôverujú inštitúciám, sú presvedčení, že by o všetkom mali rozhodovať oni sami. Matovič ich požiadavkám vychádza v ústrety a chce im dať pocit, že oni rozhodujú. Priama demokracia v jeho podaní sa však mení na nástroj populizmu.

Matovič je referendom zjavne fascinovaný, neprejde azda rok, aby nejaké nechystal. Minulý rok mal dokonca nachystaných 17 otázok, no vzhľadom na to, že na jeho vypísanie treba vyzbierať minimálne 350-tisíc podpisov, tak z jeho zámerov akosi zišlo.

On sa však nevzdáva. Vie, že vyzbierať také množstvo podpisov je veľmi ťažké a ešte ťažšie je presvedčiť 50 percent oprávnených voličov, aby sa ho zúčastnili. V novodobých dejinách Slovenska sa to podarilo iba raz, keď išlo o naše členstvo v EÚ. Hoci zmobilizovať takú masu ľudí Matovič nedokáže, takouto „permanentnou referendovou kampaňou“ zmobilizuje aspoň priaznivcov svojho hnutia. A o to ide!

Ľudia, ktorí nedôverujú inštitúciám, sú presvedčení, že by o všetkom mali rozhodovať oni sami. Matovič ich požiadavkám vychádza v ústrety a chce im dať pocit, že oni rozhodujú. Priama demokracia v jeho podaní sa však mení na nástroj populizmu.

Idú voľby, a tak Matovič mobilizuje znovu. Keď už nedokázal presadiť skutočné referendum, ktoré vyhlasuje prezident, tak nech je to aspoň internetová anketa, ktorá však bude záväzná pre budúcich koaličných partnerov. Ak však Matovič podmieňuje vznik budúcej vlády nejakým plebiscitom, zahráva sa s ohňom. Ľahko sa môže stať, že sa budú konať predčasné voľby. Ak si myslí, že by z nich vyšiel posilnený, tak sa veľmi mýli.

Zdá sa, že voliči sklamaní z „tradičných strán a politikov“ mu sadli na lep a svojím internetovým hlasovaním celý nezmysel zlegitimizovali. Teraz môže mávať výsledkami tohto „referenda“ a ostatných politikov vydierať. Navyše, tým, že ich vyzval, aby sa k nemu pripojili, nachystal na nich ďalšiu pascu. Má to dobre vymyslené – ak by na tento návrh pristúpili, tak by ho sami legitimizovali. Keď ho odmietnu, tak Matovič môže vyhlasovať, že ignorujú hlas ľudí. Pritom je to on, kto hazarduje s budúcnosťou Slovenska.

Zjavne mu to nestačí a ide ešte ďalej. V pondelok OĽaNO predstavilo program – chce znížiť kvórum pre platnosť referenda z doterajších 50 % na polovicu. Tento návrh nie je žiadnou novinkou – matovičovci sa o to v minulosti usilovali už viackrát, dokonca navrhli úplné zrušenie kvóra.

Možno si to Igor Matovič neuvedomuje, ale referendum je silný nástroj v rukách občanov. V prípade, že by sa ho chopili extrémisti, tak by to mohlo mať fatálne následky.

Zastupiteľská demokracia má svoje mechanizmy. Niekomu sa môžu javiť ako pomalé a ťažkopádne, no o komplikovaných zákonoch by predsa len mali rozhodovať ľudia, ktorí sú s týmto cieľom volení.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #referendum #Igor Matovič #kvórum #populizmus