Prefíkaná pasca pre opozíciu

Trinásty dôchodok? Prečo nie? V mnohých európskych krajinách to funguje. Podobne ako vysoké rodinné prídavky, tak prečo nezdvojnásobiť tie podstatne skromnejšie, slovenské?

11.02.2020 20:00
debata (51)

Samozrejme, ak na to štát má. Vraj má a keby nie, určite je z čoho škrtať. Napríklad vo výdavkoch na prezbrojovanie armády. Otázne však je, prečo s tým vyrukovali súčasní otcovia vlasti necelé tri týždne pred voľbami, a nie už pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na tento rok. Špeciálne dôchodky by sa totiž mali vyplácať v decembri 2020. Odpoveď znie, lebo voľby…

V kampani niet strany, ktorá by nevyrazila s takým či onakým populistickým nápadom. Po spŕške opatrení, ktoré v poslednom období presadila vládna koalícia, sa opoziční politici, ani tí pravicoví, nemôžu tváriť tvrdo protisociálne. Smeru dokonca vyčítajú, že viaceré sľuby spred štyroch rokov v tejto oblasti nesplnil. Vrátane trinástych dôchodkov. Ako budú teraz o tom hlasovať na zasadaní Národnej rady?

Vládnuca väčšina, na rozdiel od opozície, má tú výhodu, že „ľúbivé“ návrhy nemusí iba sľubovať či dávať na posúdenie národu prostredníctvom internetovej ankety. Ona ich môže rovno prijať, hoci Smer bude musieť pristúpiť na Dankove požiadavky. Zrejme počíta i s podporou časti opozičných poslancov. Veď kto by chcel, okrem Bélu Bugára, tesne pred voľbami prevziať na seba rolu zlého policajta?

Parlamentná opozícia sa ocitla v pasci. A tá mimoparlamentná môže len krútiť hlavou. Dôchodcovia a rodičia malých detí by však mali byť s prípadným optimizmom opatrní. Hádam si ešte poniektorí pamätajú, ako prvá Dzurindova vláda na sklonku svojho pôsobenia prijala sériu sociálnych zákonov, ktoré druhý, podstatne pravicovejší, Dzurindov kabinet po svojom ustanovení pod rúškom nevyhnutného šetrenia zamietol pod koberec. To si však môže dovoliť iba silná a stabilná vláda.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #opozícia #rodinné prídavky #Mikuláš Dzurinda #Béla Bugár #Peter Pellegrini #populizmus #trináste dôchodky