Predčasná radosť z rýchlostnej cesty

Štát čoskoro otvorí pri hlavnom meste rýchlostnú cestu R7. Pocity z tejto dobrej správy sú zmiešané. Vodiči vďaka novej štvorprúdovke rýchlejšie obídu Šamorín, Dunajskú Lužnú a priľahlé obce. Má to však jedno veľké ale.

13.02.2020 20:00
debata (5)

Nateraz ostáva rýchlostná cesta bez plnohodnotného napojenia v podobe diaľnice D4. Výstavba R7 je súčasťou projektu, v rámci ktorého vzniká aj bratislavský obchvat na diaľnici D4. D4 a R7 majú spolupracovať. V tejto fáze otvoria len krátky úsek autostrády, ktorý nasmeruje autá na cestu prvej triedy I/63. Bez neho by vozidlá skončili v poli.

Rýchlostná cesta R7 teda privedie všetky autá síce rýchlejšie, no na preplnenú cestu prvej triedy a priamo na komunikácie vnútri Bratislavy. Koniec dopravných zápch je tak v nedohľadne. Rady áut budú hustejšie a bližšie k mestu.

Plný efekt R7 sa dostaví až po jej plnom napojení na diaľnicu D4. Kedy? To teraz nik zaručene nevie povedať. Konzorcium Obchvat Nula ešte musí dokončiť nový most vedúci ponad Dunaj. Štát spolu s koncesionárom musia vybudovať križovatku diaľnic D1 a D4, v rámci ktorej povedie nová D4 úplne nelogicky popod už existujúcu D1.

Rýchlostná cesta R7 navyše nemá skončiť v križovatke Ketelec. Jej koniec je naprojektovaný napojením na D1 v oblasti Prístavného mosta. Z toho dôvodu aktuálne prebieha rekonštrukcia križovatky Prievoz. Tempo prác môžeme ťažko označiť za uspokojujúce.

Hotová je teda iba časť rýchlostnej cesty. Úsek dopravné kolóny neodstráni, len ich presunie. R7 neprinesie výhody ani pre tranzitnú dopravu, ktorá chce obísť Bratislavu. Tranzit si bude musieť počkať na diaľnicu D4.

Z prvej fázy otvárania R7 sa najviac potešia obyvatelia obcí, ktoré obíde. Kedy však bude otvorený celý projekt D4/R7? V tomto roku určite nie.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Šamorín #diaľnica D1 #rýchlostná cesta R7 #križovatka v Prievoze #Ketelec #Obchvat Nula