Ako ľudia prichádzajú o ilúzie

Publikovanie nahrávok zo stretnutí, ktoré sa mali konať mimo očí a uší verejnosti, sa pomaly stáva naším národným športom. Prečo sa tieto výdobytky modernej techniky, ktoré boli v minulosti vlastné skôr spravodajským službám, tak úspešne rozširujú v slovenskom éteri?

14.02.2020 19:32
debata (13)

Svojskú popularitu im zabezpečil niekedy obľúbený účastník smotánkových podujatí, ktorého teraz riešia na najsledovanejšom súdnom procese, generálny prokurátor, dnes už vlastne bývalý, či líder politického hnutia, z ktorého sa v posledných týždňoch horúčkovitej kampane stal predvolebný skokan. Masovo sa šíria aj prepisy textov, ktoré by mali byť, kým sa nevyšetria príslušné kauzy, v prísnom utajení.

Tak prečo by si v tejto atmosfére tolerovanej nezákonnosti ktosi nenakrútil divadelnú jednoaktovku, ktorá by bola veľmi nudná, keby sa netýkala exprezidenta. Politika, ktorý sa po raketovom nástupe preferencií v minulom lete už videl v kresle premiéra? Kde však tie vlaňajšie snehy sú, hoci sa teraz v Tatrách lyžuje prinajmenšom tak veselo ako Kiskova rodina pred dvoma rokmi v Alpách…

Aktéri z nahrávky prinášajú mnohé odpovede na otázky, ktoré sme v Pravde niekoľkokrát položili. Viaceré už súd čiastočne vyriešil, keď Andrej Kiska prehral proces a musel vrátiť lukratívnu parcelu vo Veľkom Slavkove právoplatnému majiteľovi.

Či už sa dvaja aktéri, známejší v popradskom podsvetí, dopredu naučili scenár tejto melodrámy, alebo im to išlo z úst spontánne, to je ich vec. Rovnako ako to, či o „tajnom“ filmovaní vedeli obaja, alebo iba jeden. Prinášajú však mnohé odpovede na otázky, ktoré sme v denníku Pravda niekoľkokrát položili. Viaceré už súd čiastočne vyriešil, keď vtedajšia hlava štátu prehrala proces, a hoci sa veľmi vzpierala, musela vrátiť lukratívnu parcelu vo Veľkom Slavkove jej právoplatnému majiteľovi.

Z videa sa dozvedáme, že to s Kiskovou naivnou nevedomosťou o pozemkoch kradnutých miestnou mafiou údajne nebolo až také jednoznačné. Práve naopak. Mimochodom, Národná kriminálna agentúra ešte vedie viaceré trestné stíhania v súvislosti s obdobnými podvodmi v okrese Poprad, preto sa i zverejneným videom bude podrobne zaoberať.

Michal Šuliga a Milan Reichel majú na Kisku ťažké srdce nielen kvôli legitimite svojich kšeftov, ale aj pre jeho morálne postoje. Sporné ostáva, či sa mu chcú za to takouto formou revanšovať, alebo mu dať najavo, že vedia o jeho podnikaní čosi viac. A čakajú, ako zareaguje. Nie však pred televíznymi kamerami, keď prichádza s trestným podaním na „neznámeho páchateľa“.

Pokiaľ ide o iniciatívu na transmisívny prenos zo spomínanej vianočnej besiedky, nedá sa vylúčiť účasť daktorého z volebných rivalov strany Za ľudí, ani to, že tieto dva varianty sa vzájomne nevylučujú.

Samozrejme, nielen polícia a prokuratúra, ale aj verejnosť by mala k tomu pristupovať rovnako vážne a súčasne obozretne ako k iným prípadom, ktoré sa na Slovensku kopia i vďaka novodobej záznamovej technike.

Andrej Kiska čelí oficiálnemu obvineniu z organizovania daňového podvodu, ku ktorému malo dôjsť pri financovaní jeho prezidentskej „predkampane“ v roku 2014 prostred­níctvom firmy KTAG. Hoci sa už o ňom aktuálne nehovorí ako o budúcom predsedovi vlády, stále ostáva prezidentkou Zuzanou Čaputovou otvorená otázka, či by malo ministerstvo vnútra po voľbách pripadnúť práve strane Za ľudí. Aj v súvislosti s najnovšou nahrávkou.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľký Slavkov #Andrej Kiska #NAKA #KTAG #Zuzana Čaputová #michal šuliga #Za ľudí #Milan Reichel