Súper pre Donalda Trumpa

Je milé stretnúť sa, porozprávať a voliť. Ale nielen americká demokracia ukazuje, že postupy vymyslené v 17. či 18. storočí možno nie úplne dokonale fungujú v tom našom.

14.02.2020 20:00
debata (11)

Dokonca ani vtedy (alebo práve preto?), keď sa k nim pridajú mobilné aplikácie. Preto musel demokratický chaos volebných zhromaždení v Iowe potešiť republikánov na čele s prezidentom Donaldom Trumpom.

Primárky v New Hampshire už boli pokojnejšie. No zároveň zvýraznili trend, ktorý bude zrejme leitmotívom procesu výberu nominanta, ktorého Demokratická strana vyšle v novembri do súboja o Biely dom.

Je celkom pravdepodobné, že primárky sa postupne zúžia na zápas ľavicovo naladeného vermontského senátora Bernieho Sandersa s niektorým z centristických kandidátov. Vyzerá to tak, že to aj reálne odráža súčasné rozloženie síl u demokratov.

Akú veľkú podporu má ľavicové krídlo strany medzi Američanmi? V prípade výhry Sandersa na túto otázku odpovedia skutočné voľby, nie primárky, o ktoré sa zvyčajne zaujíma pomerne malý počet ľudí. Tábor vermontského politika je mimoriadne motivovaný, čo je pre senátora výhodou. Asi je však pravda, že centristickejší demokratický nominant by mohol mať väčšiu šancu poraziť Trumpa.

Úradujúci prezident má vo voľbách takmer vždy výhodu. No v tejto chvíli väčšina prieskumov verejnej mienky ukazuje, že v podstate všetci hlavní demokratickí kandidáti dokážu proti Trumpovi uspieť. Možno dokonca takpovediac s prstom v nose.

Trumpova hlavná šanca spočíva v tom, že sa bude snažiť demokratov rozoštvať. Čo je niečo, v čom je celkom dobrý. Demokrati sú si však toho určite vedomí. Primárky by mali byť pre nich len zahrievacie kolo. Napriek ideologickým rozdielom by sa v nich nemali pohádať do krvi. Lebo potom nechajú kľúče od Oválnej pracovne v Trumpových rukách.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Spojené štáty #prezidentské voľby #Demokratická strana #primárky #Donald Trump #Bernie Sanders #New Hampshire