Všetci pôjdeme na bicykle?

Kúpa bicykla by na Slovensku mohla vyjsť o polovicu lacnejšie. Ak si štát vezme k srdcu dokument, ktorý chce ministerstvo životného prostredia predložiť Európskej komisii.

18.02.2020 08:00
debata (13)

Ide o jeden z bodov Národného programu znižovania emisií. Ochrana životného prostredia je iste dôležitá, to nik nespochybňuje, ale robiť to takto? Zámer azda aj môže Slovákov posadiť na bicykle, ale…

Budú sa tie dotované používať? A kto by si ho nezadovážil, keď na jeho nákup môže získať zľavu až tisíc eur? Navyše, dotácia by sa mala týkať aj elektrických modelov, ktorých prínos k ekológii je prinajmenšom diskutabilný.

Problém nespočíva v tom, že by naši ľudia nemali na nákup bežného bicykla. V zlom stave je infraštruktúra – cesty a chodníky. Viaceré z cyklistických chodníkov sú len nakreslené v jazdných pruhoch ciest.

Preto budú mnohí radšej stáť s autom desiatky minút v zápche alebo sa potiť v autobuse, ako by ohrozovali svoj život na preplnených úzkych cestách. Navyše Slovensko nie je prímorská krajina so stabilnou subtropickou klímou. Pri každodennej jazde na bicykli musíme počítať aj s nepriaznivým počasím.

Otázne je tiež, aký finančný balík by bol pre dotáciu dostupný a koľko ľudí či firiem by podporu mohlo získať. O finančný príspevok by zrejme žiadali najmä tí, čo majú záujem o nákladnejšie modely.

Zo Slovenska Holandsko priateľské k cyklistom týmto návrhom v dohľadnom čase neurobíme. Nápad na dotovanie nákupu bicyklov ostane najskôr zapadnutý prachom a o niekoľko mesiacov si naň nik nespomenie. Radšej sa sústreďme na budovanie kvalitnej cyklistickej infraštruktúry.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #bicykel #emisie #ochrana životného prostredia #národný program #cyklistická infraštruktúra