Súboj o Morské oko, ministerstvo verzus ochranári

Pravda, hoax či predvolebný boj? Alebo koniec jazera Morské oko ako ho poznáme dnes? Teda nedotknutá voda plná rýb, obklopená vyše 240-ročnými bukmi. Takými hustými, že k lokalite vedie iba peší chodník od parkoviska pri dedinke Remetské Hámre.

17.02.2020 19:20
debata (1)

Na jazere je zakázaná rybačka, člnky aj kúpanie. Leží totiž v prírodnej rezervácii Vihorlat v piatom, najvyššom stupni ochrany. Vzácnosť tohto sopečného útvaru ocenilo aj UNESCO. Tomu však, zdá sa, odzvonilo.

Ministerstvo životného prostredia sa rozhodlo poprehadzovať stupne ochrany na niekoľkých parcelách. Časť Morského oka sa tak ocitla v nižšom, štvrtom stupni. Tam už je možné rúbať stromy, stavať chatky, hotely či poľovať. Samozrejme, len s odobrením štátnych ochranárov a za prísnych podmienok, ale predsa…

Upozornilo na to lesoochranárske združenie VLK, ktoré rozbehlo petíciu na záchranu jazera. Už ju podpísali tisícky ľudí. „Vlci“ tvrdia, že ide o zámer. Cieľom je "narýchlo otvoriť toto mimoriadne cenné územie pre vybranú skupinu developerov“, píšu v petícii. A to krátko pred voľbami.

Stane sa z Morského oka vo Vihorlate druhý Chopok? Ten sa po novom totiž mení na developerský raj. Už aj jeho južné svahy.

Rezort sa bráni. Vraj za zmenou stupňa ochrany nie sú plány na developerskú výstavbu ani povolenky na odstrel vihorlatskej zveri. Ide vraj len a len o rozšírenie chráneného územia, na ktorom zamestnanci ministerstva usilovne pracujú už viac ako dva roky.

Výsledkom má vraj byť rozsiahlejšia oblasť s ešte väčším ochranným pásmom. Obvinenia VLK označili za hoax, teda poplašnú správu. Potvrdenia chráneného územia prešlo vládou ešte vlani a po zmene legislatívy je štvrtý stupeň ochrany to isté, čo predtým piaty. Prečo potom tá zmena?

Ministerstvo tvrdí, že ide iba o presun asfaltovej cesty, kaštieľa, dvoch chát a informačného strediska Štátnej ochrany prírody. Podľa ochranárov však s nimi do štvorky presunú aj ďalších okolo 30 hektárov, kde je nielen časť jazera, ale aj asi 20 hektárov bukového lesa.

Faktom ostáva, že sa z jazera stáva turistická atrakcia. Vlani sa k nemu vybralo podľa štatistík CHKO Vihorlat takmer 30-tisíc ľudí. To je viac ako slušné číslo. Morské oko už objavili aj cudzinci. Okrem Čechov a Maďarov sem vlani zavítali Nemci či Holanďania.

Stačilo by tak možno postaviť menší hotelík alebo aspoň chatu… Pár stánkov s občerstvením, tretí náučný chodník či malý poľovný revírik. Lyžovať sa v lokalite totiž nedá. Iba keby vyrúbali lesy.

Bude tak z Morského oka druhý Chopok? Ten sa po novom totiž mení na developerský raj. Za 50 miliónov eur o niekoľko rokov aj na jeho južnom svahu pribudnú parkoviská, hotely, zjazdové dráhy, lanovky a lávka v korunách stromov. (Vlastne tá by sa dala spraviť i nad bukmi Vihorlatu.) A nad tým všetkým sa bude vznášať umelý sneh. Veď ako inak v časoch globálneho otepľovania, ako z reklamy na zimu.

Štátni ochranári dali od Chopku ruky preč. Vraj sa oblasť na turistiku vyčlenila ešte v 90. rokoch. Dušujú sa síce, že zámery developera budú posudzovať prísnejšie ako tie na severnom svahu kopca. Alebo tiež ide len o hoax?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #ochranári #vlk #ministerstvo životného prostredia #Morské oko #rezervácia #Chopok #developeri #vihorlat