Torta v blázinci

Niečo také sme tu ešte nemali. Parlament sa iba pár dní pred voľbami premenil na bojové pole. Jedni predkladajú populistické návrhy a druhí ako odplatu blokujú rokovanie. Keby to nebolo také smutné, bolo by to možno až smiešne. No vzhľadom na to, že ide o Národnú radu, je to predovšetkým nedôstojné. Tento teáter na záver volebného obdobia svedčí o úpadku nášho parlamentarizmu.

18.02.2020 19:00
debata (17)

Pred začiatkom mimoriadnej 58. schôdze parlamentu sa črtalo viacero možností, kto by mohol podporiť jej otvorenie. Keďže Most sa vopred od hlasovania dištancoval a Smer so SNS nedisponujú dostatočným počtom hlasov, uvažovalo sa, či ich nepodporia kotlebovci alebo Sme rodina.

Boris Kollár si však kládol dve dosť ťažko splniteľné podmienky – ospravedlnenie Roberta Fica „za to, čo vykonal“ a 8 miliónov z rezervy vlády na záchranu životov štyroch detí. Populizmus v podaní Kollára neprekvapí, týmto však potvrdil, že dokáže preraziť absolútne dno…

Galko a spol., u ktorých sa náhle prebudilo silné sociálne cítenie, možno naozaj vo svojej naivite uverili, že keď pár dní pred voľbami podporia sociálne balíčky, tak Demokratickú stranu s prakticky nulovými preferenciami to vystrelí nad 5 percent.

Program schôdze sa napokon podarilo schváliť, keďže zaň hlasovalo 78 z 92 prítomných poslancov, hoci koalícia „dodala“ len 60 hlasov (Smer 44 a SNS 16). Nikoho neprekvapilo ani to, že spolu s koalíciou hlasovali napríklad Marček so Šimkovičovou a ďalší „nezávislí“ poslanci. Veľkým prekvapením však bolo päť odídencov zo SaS, ktorí svojimi hlasmi pomohli otvoriť schôdzu parlamentu.

V minulosti sme už boli svedkami toho, že na konci volebného obdobia, keď vládnej koalícii chýbala väčšina v parlamente, tak lovila aj vo vodách, kde by to nikto nečakal. Vďaka „zázračnému názorovému obratu“ poslancov Karola Džupu a Eduarda Kolesára, ktorí v roku 2005 vystúpili z klubu HZDS, sa podarilo dovládnuť druhej Dzurindovej vláde. Zaujímavé bolo aj Kolesárovo zdôvodnenie: na Slovensku vraj vtedy hrozila ústavná kríza. „Predlžovanie tejto situácie môže vyústiť v politický chaos, z ktorého by mohli profitovať populistické strany.“ Tie vzdialené ozveny minulosti počuť až sem do súčasnosti. Ich bývalí kolegovia z HZDS to nazvali menej „poeticky“ – kupliarstvo.

Keď niekto vyhlási, že nehrá „žiadne politické hry“, automaticky tým vzbudí podozrenie, že koná niečo nekalé. Je však možné, že Galko, Blahová a spol., u ktorých sa náhle prebudilo silné sociálne cítenie, naozaj vo svojej naivite uverili, že keď pár dní pred voľbami podporia sociálne balíčky, tak Demokratickú stranu s prakticky nulovými preferenciami to vystrelí nad 5 percent. Galkovci sa zachovali ako užitoční idioti, za čo budú spravodlivo potrestaní.

Aj keď sa pokúsili svoje hlasovanie vysvetliť, výsledkom ich parlamentného „rošambó“ bude to, že ešte viac ľudí sa utvrdí v presvedčení, že za peniaze sa u nás dá kúpiť všetko. Aj Galko – najväčší bojovník proti korupcii… Richard Sulík musí cítiť veľké zadosťučinenie, že túto „skupinku“ vyhodil zo SaS.

Parlamentná šaškáreň bude pokračovať. Iniciatíva poslancov PS/Spolu, ktorí v parlamente prenocujú a budú ho blokovať, je zúfalým pokusom prebiť Matovičov populizmus ešte väčším populizmom. Problém je v tom, že keď dvaja robia to isté, nie je to to isté.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #rodinné prídavky #sociálny balíček #DS #trináste dôchodky