Pramálo osvietencov v Bielom dome

Novinárka a nádejná spisovateľka MacKenzie Scottová urobila veľmi dobre, že sa vydala za Jeffa Bezosa, šéfa jedného z najväčších internetových obchodov Amazon.com.

18.02.2020 20:00
debata (2)

Keď sa s ním vlani po 26 rokoch rozviedla, získala ako odstupné 35 miliárd dolárov. Zaujala tým 24. miesto v rebríčku svetových boháčov. Touto transakciou jej exmanžel zase klesol z prvej na druhú priečku.

Nedávno však opäť predbehol zakladateľa Microsoftu Billa Gatesa. Vo štvrtok 30. januára vďaka navýšeniu akcií jeho spoločnosti mu na súkromný účet iba za 15 minút nabehlo 15,5 miliardy dolárov. Teraz došla z USA správa, že prisľúbil desať miliárd na boj proti klimatickým zmenám.

Pri mene Bezos sa k výrazom americký podnikateľ a investor akosi povinne pridáva ešte slovíčko filantrop. Nuž, ktosi s takým ohromným majetkom (129 mld dolárov) si veru môže dovoliť hrať sa na ľudomila, no s jeho dobročinnosťou to nevyzerá až tak jednoznačne. V porovnaní s inými miliardármi, vrátane spomínaného Gatesa, sa charitou ani aktivitami venovanými ochrane životného prostredia dosiaľ veľmi nezaoberal.

Naopak, výdatne podporoval rozvoj ropného priemyslu a obchod so zemným plynom, so všetkými negatívnymi následkami pre život budúcich generácií. Až vlani sa Amazon pridala ku "Klimatickému prísľubu“, že sa stane do roku 2040 uhlíkovo neutrálna. Udialo sa to pod silným tlakom verejnosti i Bezosových zamestnancov. Vyše 1 700 ich deklarovalo, že kým neoznámi opatrenia na znižovanie emisií skleníkových plynov vo svojom podnikaní, firmu opustia.

Vyzerá to tak, že Jeff Bezos z rozličných dôvodov zmenil postoj. Kedy však reálne fakty osvietia aj aktuálneho amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý tvrdohlavo popiera, že dochádza k výrazným zmenám klímy? A už vôbec za to necíti spoluzodpovednosť takej veľkej a rozvinutej krajiny, ako sú Spojené štáty.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #Jeff Bezos #bill gates #klimatické zmeny #Donald Trump #uhlíková stopa