Slová, ktoré zabíjajú

Na svete je ďalší pamflet plný nenávisti a paranoje a blúznenia o čistej rase. Stojí za ním Nemec Tobias R. Ten v stredu večer zastrelil v mesta Hanau 10 ľudí. Deväť obetí si vyžiadal jeho útok na dva šiša bary. Vrah zabil aj svoju matku a spáchal samovraždu.

20.02.2020 20:00
debata

Nie sú dispozícii všetky detaily, ale dôkazy, ktoré sú momentálne k dispozícii, ukazujú, že Tobias R. bol krajne pravicový terorista. Dá sa pravdepodobne zaradiť na zoznam osamelých vlkov. Ľudí, ktorí síce priamo nepatria k žiadnej extrémistickej skupine, ale napriek tomu ich nenávisť prerastie do teroristických či­nov.

Ešte nedávno sa slovné spojenie osamelý vlk používalo skôr v súvislosti s islamistickými radikálmi. Nárast krajne pravicových teroristických útokov však svedčí o tom, že ich definíciu je potrebné rozšíriť aj na iné ideologické spektrum. Veď proces radikalizácie je pri islamistoch a pravicových extrémistoch podobný. V druhom prípade je možno ešte jednoduchší. Rasistické a xenofóbne názory, ako ich vo svojom 24-stranovom pamflete opisuje Tobias R., totiž nanešťastie neraz takmer bezstarostne znejú v bežnej politickej komunikácii. Nehovoriac už o hrôzach, ktoré sa bez povšimnutia šíria cez sociálne siete.

Možno mal Tobias R. skutočné psychické problémy, keď hovoril, že si myslí, že ho sleduje štát. Ale keď je niekto paranoidný, neznamená to, že nemôže byť terorista. Najmä keď mu učarovali slová, ktoré zabíjajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #streľba #pravicový extrémizmus