Európske spojenectvá

Nestáva sa príliš často, aby slovenskí vládni predstavitelia priznávali, že zaradenie krajiny do Visegrádskej štvorky nie je vždy prechádzka ružovým sadom. Samozrejme, V4 je dôležitý regionálny formát a Slovensko v ňom má prirodzených partnerov. Ale toto zoskupenie má svoje limity.

23.02.2020 20:00
debata (3)

"Po prvý raz nebola problém len V4, ako to zvykne bývať, ale 17 krajín si udržalo jednotný postup. Jedným hlasom sme oznámili, že s predloženým návrhom nemôžeme v žiadnom prípade súhlasiť,“ povedal v Bruseli slovenský premiér Peter Pellegrini.

Predseda vlády takto v piatok komentoval mimoriadny summit Európskej únie o sedemročnom rozpočte. Skončil sa neúspechom, čo nebolo veľkým prekvapením. Schôdzka však ukázala jednotu 17 krajín, ktoré sa premenovali z priateľov kohézie na priateľov ambicióznej Európy, čo bol dobrý politický ťah. Návrh rozpočtu odmietla jasná väčšina členov EÚ. Ale sloganom o ambicióznej Európe položila na stôl pozitívnu agendu.

Rokovania o sedemročnom finančnom rámci únie sú vždy mimoriadne náročné. Vyžadujú si vytváranie spojenectiev v rámci EÚ. Je dobré, že Slovensko je súčasťou širšej koalície. Je to príklad toho, aká dôležitá je komunikácia s partnermi v únii, že je nevyhnutné viesť rokovania aj s krajinami, s ktorými nemáme vždy úzke vzťahy.

Bolo by dobré, keby Slovensko tento prístup uplatňovalo častejšie. Opäť, V4 je užitočný formát, ktorý v nejakej podobe treba zachovať. Ale z času na čas nezaškodí mať odstup od Budapešti, Varšavy a možno aj od Prahy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #V4 #Peter Pellegrini #rozpočet EÚ