Zlomí video Kiskovi väzy?

Keď na jeseň minulého roku kampaň pred komunálnymi voľbami v Maďarsku ovládli tajné nahrávky, bola to prvá predzvesť, že tieto špinavé praktiky dorazili aj do našich končín.

24.02.2020 19:00
debata (73)

Po videu, na ktorom ľavicový opozičný politik šnupal kokaín, nasledovalo video s opozičným starostom zachyteným v intímnej situácii s „masérkou“. To všetko však prebilo video kompromitujúce fideszáckeho primátora mesta Győr Zsolta Borkaiho, ktorému na luxusnej jachte na Jadrane robili spoločnosť tri prostitútky. Videá splnili svoj účel – šokovali verejnosť, ktorá sa odvrátila od hriešnikov.

Kedysi „kompro“ materiál ležal v archívoch tajnej služby, dnes, v časoch mobilných telefónov a sociálnych sietí, sú však politici oveľa ľahšie vydierateľní, a preto si musia obzvlášť dávať pozor na to, čo robia a hovoria. Svoje o tom vedia aj rakúski slobodní, ktorí sadli na lep volavke, a na svete bola kauza Ibiza, po ktorej museli opustiť vládu.

Človek, ktorý z Grasalkovičovho paláca dookola opakoval, že Slovensko je mafiánsky štát a vydával sám seba za garanta očisty politiky, no pritom má zjavne špinu za nechtami, len ťažko môže zastávať nejakú dôležitú štátnu funkciu.

Aj kampaň na Slovensku je poznačená kompromitujúcimi videami. Hlavnú postavu v nich hrá exprezident Andrej Kiska. Kým prvé video vyzeralo ako zle naštudované predstavenie ochotníckeho divadla s ešte horšími hercami, to druhé usvedčovalo Kisku z toho, že vedel o tom, že pozemky, ktoré kúpil vo Veľkom Slavkove, sú ukradnuté. Z rozhovoru so Šuligom jasne vyplýva, že chce „odškodniť“ Júliusa Sirockého, ktorý v celom prípade plnil iba funkciu bieleho koňa.

Po tom, čo Kiska prehral súd a pozemok musel vrátiť, by mal vzniknutú škodu žiadať od človeka, ktorý mu pozemok predal, teda od Sirockého, no keďže ten bol v celej veci iba nastrčený, tak spolu so Šuligom hľadali riešenie, ako mu peniaze bez stopy posunúť. Tretie video je dosť zmätočné a zostáva záhadou, prečo ho vlastne anonym vypustil do obehu.

Tak či onak, tieňa podozrenia, že Kiska má za sebou „temnú minulosť“, sa už líder strany Za ľudí nezbaví. A môže si za to sám. Keby sa nestretol so Šuligom, neexistoval by ani žiadny kompromitujúci materiál. Môže tvrdiť, že video je zostrihané a upravené, no pôsobí nedôveryhodne.

Človek, ktorý z Grasalkovičovho paláca dookola opakoval, že Slovensko je mafiánsky štát a vydával sám seba za garanta očisty politiky, no pritom má zjavne špinu za nechtami, len ťažko môže zastávať nejakú dôležitú štátnu funkciu. A o tom, že jeho nominantka Veronika Remišová by sa mala stať novou ministerkou vnútra, nemôže byť ani reči.

Kiskovi chýba dôveryhodnosť. Bude zaujímavé, ako sa k nemu postavia jeho prípadní koaliční partneri. Kým progresívci sa zatiaľ vyjadrovali veľmi vyhýbavo, líder OĽaNO Igor Matovič otvorene priznal svoje pochybnosti a Richard Sulík mu natvrdo odkázal, že očakáva z jeho strany „riadne vysvetlenie“.

Z pasce, do ktorej sa Andrej Kiska dostal len pár dní pred voľbami, niet úniku. Ak mu video, v ktorom popíja café latte a grepový džús, úplne nezlomí väz, tak minimálne poškodí jeho stranu.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky #video #Veľký Slavkov #Andrej Kiska