S rozvahou nielen do volieb

Hádam to nezakríkneme, keď budeme tvrdiť, že našťastie zákerný koronavírus zatiaľ obchádza Slovensko. Z necelej stovky podozrení sa do včerajška všetky ukázali ako negatívne.

27.02.2020 20:00
debata (2)

Faktom však ostáva, že sa z ďalekej Číny rozšíril už do Európy, pričom smutný prím hrá severné Taliansko. Ojedinelé prípady nákazy sa objavili aj v okolitých štátoch. Preto je pochopiteľné, že Bezpečnostná rada SR a vláda prijali sériu nevyhnutných protiepidemických opatrení.

Nie sme ostrovná krajina, ktorá by mohla prerušiť všetky kontakty s ostatným svetom. So zlou správou treba počítať. Tým skôr, že mnohí Slováci trávili uplynulé dni v talianskych Alpách a na karnevale v Benátkach.

Zrejme sa teraz masovo ako pred vlaňajšími prezidentskými voľbami pohrnú domov aj z Českej republiky, kde predstavitelia tamojšieho ministerstva zdravotníctva pripustili možnosť, že ochorenie COVID-19 už je v ich krajine prítomné alebo sa čoskoro potvrdí.

Tak ako naši západní susedia musíme byť ostražití, no na paniku niet dôvodu. Prvý, druhý ani tretí prípad totiž ešte neznamená epidémiu. Ľudia by mali zachovať rozvahu a dodržiavať hygienické zásady, ktoré sú samozrejmosťou i počas akéhokoľvek chrípkového obdobia.

Pozorne treba počúvať rady odborníkov, lekárov aj kompetentných úradov. Pochopiteľne, necestovať do štátov s rozšírenou nákazou, vrátane tých európskych, vyhýbať sa tým, u ktorých sa prejavuje respiračné ochorenie s horúčkami atď.

Denne sa na spádové nemocnice obracia niekoľko ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia so zhoršeným zdravotným stavom. Určite je lepšie, ak ide o planý poplach, akoby mali nebezpečný vírus prenášať na ostatných, svojich najbližších v rodinách nevynímajúc. Ale ako hovoria bratia Česi, to chce klid.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #voľby #hygiena #nemocnice #epidémia #opatrenia #koronavírus #Covid-19