Veru máme čo doháňať

Pred štyrmi rokmi sa do Národnej rady dostalo 29 žien, teda ani nie pätina poslancov. Teraz sa o dôveru občanov uchádzajú tiež najmä muži. Ak aj v niektorých stranách nie je medzi počtami kandidátov z hľadiska pohlavia výrazný rozdiel, treba si všimnúť, ktoré predstaviteľky sa reálne ocitli na voliteľných miestach.

28.02.2020 20:00
debata (2)

Historické skúsenosti naznačujú, že si nepolepšili ani prednostnými hlasmi, skôr naopak. Výskumné agentúry sa v rámci exit pollov veľmi nezaujímajú, akú časť tých, čo využili ústavné právo, tvoria ženy. Vari preto, lebo vizuálne to vo volebných miestnostiach vyzerá fifty-fifty.

Ale prečo práve ony viac neuprednostňujú nádejné političky, je otázka skôr pre sociológov. Viaceré západné demokracie však máme v čom doháňať. Škoda, lebo pokiaľ ide o priznanie volebného práva ženám, Slovensko patrilo k priekopníkom.

Presne pred sto rokmi, 29. februára 1920, Ústava ČSR deklarovala, že všetci sú si rovní vo svojich právach, majú právo voliť a byť volení. Tým sa prelomila jedna z domén mužov, hoci aj pre nich bola v bývalom Uhorsku obmedzená daňovým a vzdelanostným cenzom.

V tom nás ešte roku 1893 predbehol Nový Zéland, potom Austrália, s výnimkou Švédska škandinávske štáty, sovietske Rusko… Už v apríli 1920 išli naše ženy voliť a prvou Slovenkou – poslankyňou Revolučného národného zhromaždenia za sociálnych demokratov sa stala robotníčka z tabakovej továrne v Banskej Štiavnici Irena Káňová (1893 – 1965), neskôr aktívna bojovníčka proti fašizmu.

K takémuto postaveniu žien sa Francúzi a Taliani dopracovali po druhej svetovej vojne, Švajčiarsko, vzor európskej referendovej demokracie, až roku 1971 (v niektorých kantónoch r. 1990). Slovensko už malo premiérku, teraz prezidentku.

Ako optimisti by sme mohli veriť, že ak v novom parlamente zasadne výrazne viac žien, tak sa diskusia v ňom dostane na slušnejšiu a hádam i vyššiu úroveň. Preto, ľudia, krúžkujte ich.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #politička #volebné právo #ženy v politike #Ústava ČSR #Irena Káňová #29. február 1920