Povolebné výzvy Igora Matoviča a strany Smer

Igor Matovič, na rozdiel od ostatných opozičníkov, pochopil, že hlavnou témou, ktorá skutočne hýbe spoločnosťou, je boj s korupciou. Preto útočil na jej hlavný symbol – stranu Smer. Zároveň tým, že sa nezapojil do opozičného paktu, sa mohol jasne vymedzovať aj voči zvyšku opozície. Takto sa mu podarilo voľby vyhrať.

02.03.2020 19:00
debata (5)

Byť proti niečomu je však oveľa ľahšie ako byť za niečo. Igora Matoviča čaká skúška ohňom, pretože teraz bude musieť ukázať, že proti korupcii dokáže bojovať nielen slovami, ale aj činmi. A to môže byť veľký problém, lebo očakávania sú značné. Kým sa mu napr. podarí prijať nejaké opatrenia, tak to istý čas potrvá, a ešte dlhšie, kým sa dôsledky tejto zmeny prejavia.

Justícii na Slovensku neverí 72 % obyvateľov, čo je druhý najhorší výsledok v celej únii. Zmena v tejto oblasti je viac ako žiaduca. Niektoré veci sa však môžu stretnúť s odporom. Napr. previerky sudcov, ktoré už v minulosti presadil Smer, no následne ich napadla Súdna rada a v r. 2019 ich zrušil aj Ústavný súd. Osud toho dôležitého opatrenia, prostredníctvom ktorého by bolo možné preukázať nelegálnosť nadobudnutého majetku sudcov, resp. ich kontakty na „závadové osoby“, je tak vo hviezdach. Pritom je to dôležitý nástroj na očistu súdnictva.

Za danej konštelácie, keď v parlamente bude sedieť kresťanská úderka, by mal Smer konečne opustiť súťaž o najväčšieho konzervatívca. A spomenúť si na časy, keď ho volili prevažne mladí ľudia. Smer – kresťanská demokracia nemôže byť alternatívou skutočným konzervatívcom.

Samostatnou kapitolou je voľba nového generálneho prokurátora, prípadne špeciálneho prokurátora a policajného prezidenta. Predstava, že keď sa do niektorej z týchto funkcií podarí zvoliť „slušných“ ľudí, tak je po probléme, je viac ako naivná.

Matovič však ide ďalej – chce sa napr. vyrovnať s Pentou a jej pôsobením v zdravotníctve. Ak sa mu to nepodarí, poľahky sa mu môže stať, že bude vyzerať ako potulný kazateľ, ktorý chrlí oheň a síru, no všetkým je na posmech.

Líder OĽaNO hodlá zatočiť aj s mafiou, čo vzhľadom na to, že koaličným partnerom v jeho „najlepšej vláde“ bude aj Boris Kollár – človek so značne pošramoteným renomé – vyvoláva úsmev už teraz.

Navyše, Matovič musí konať rýchlo, pretože na svoju príležitosť čaká Smer, pre ktorý voľby nedopadli ani zďaleka tak zle, ako sa predpokladalo. Pôjde o to, či sa dokáže zbaviť nálepky „skorumpovanej strany“, ktorá mu prischla. Dôkazom toho, že to nie je nemožné, je napr. česká ODS. Tá sa dokázala relatívne rýchlo spamätať, a dnes je jasnou pravicovou opozíciou voči populistickému ANO.

Pôjde o to, ako sa Smer v opozícii bude správať. Bolo by logické, že keď sa teraz kresťanské krídlo OĽaNO pokúsi presadiť svoju prolife agendu, bude jasnou opozíciou. Problém je však v tom, že Smer v minulosti s pomocou KDH presadil ústavný zákon, že manželstvo je výlučne zväzok muža a ženy, zmietol zo stola Istanbulský dohovor a brojil proti registrovaným partnerstvám.

Za danej konštelácie, keď v parlamente bude sedieť kresťanská úderka, by mal Smer konečne opustiť súťaž o najväčšieho konzervatívca. A spomenúť si na časy, keď ho volili prevažne mladí ľudia. Smer – kresťanská demokracia nemôže byť alternatívou skutočným konzervatívcom.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #OĽaNO #Igor Matovič #konzervatívci #nová vláda